POMOCY !!
łukasz: Stosunek pola rombu do pola koła wpisengo w ten rab wynosi 8:π. Oblicz miare kata ostrego
tego rąbu.
26 lut 17:14
Eta: Rozwiązuję !
26 lut 17:39
Eta:
r -- koła = h/2 gdzie h --- wysokość rombu.
Pk = πr2 czyli Pk = π*h2/4
Prombu = a*a*sinα gdzie α -- kąt ostry rombu
więc z treści zad. mamy:
Prom/ Pk = 8/π
to po przekształceniu:
a2*sinα= 2h2 ponad to h/a = sinα to h= a*sinα
więc
a2sinα= 2a2 *sin2α / : a2
sinα= 2 sin2α / : 2 sinα bo sinα≠0
sinα= 1/2 to α= 30o
Odp: α= 30o
26 lut 17:48
łukasz: hm dzieki wielkie ale mam jeszcze takie pytanko z kad mam to załozenie że h/a=sinα?
26 lut 18:13
Eta:
Z trójkąta prostokatnego!
a --- przeciwprostokatna
h -- prztprostokatna przeciwległa kątowi α
więc h/a = sinα
Już wiesz ?
26 lut 18:28
łukasz: oj tak jej dzieki XD
26 lut 19:20