ciągi
maturzysta: Liczby a, b, c tworzą w podanej kolejności ciąg geometryczny. Suma tych liczb jest równa 93. Te
same liczby, w podanej kolejności są pierwszym, drugim i siódmym wyrazem ciągu arytmetycznego.
Oblicz a, b i c.
mógłby mi ktoś pomóc to rozwiązać
https://matematykaszkolna.pl/forum/28683.html gdyż to rozwiązanie i podstawie sumy 93 pod ciag
arytmetyczny nie jest chyba poprawny? proszę o pomoc
2 maj 18:52
Igor: układ równani:
a+b+c=93
a trzecie to obliczasz r i ze wzoru
2 maj 18:54
Igor: r to chyba b−a ale nie jestem pewien
2 maj 18:55
Mateusz: a+b+c=93
b=a+r
c=a+6r
2 maj 18:59
maturzysta: no okej tylko mam problem ze zrozumieniem czy r=b−a mogę zastosować przy ciągu geometrycznym bo
93 to wynik sumy ciagu geo. Robię sobie dodatkowy problem czy mam racje?
2 maj 19:06
Igor: tak bo ab to jednocześnie pierwszy i drugi wyraz obydwu ciągów
2 maj 19:09
maturzysta: o dzięki
2 maj 19:13