kombinatoryka
Pedro: mam problem byc moze dla niektorych banalna zabawa ale ja po prostu mialem dosc dawno te
rzeczy i zdazylem pozapominac. mam takie zadanie:
rzucamy czterma szesciennymi kostkami. oblicz prawdopodobienstwo zdarzen:
a) co najmniej na jednej kostce wypadnie 4
b) na kazdej kostce bedzie co najwyzej 2 oczka
2 maj 18:32
bump: bump
2 maj 19:16
M4ciek:
Ω = 6
4
a)
A − na co conajmniej jednej kostce wypadnie 4
A' − na żadnej kostce nie wypadnie 4 ( zdarzenie przeciwne) = 5*5*5*5 = 5
4
2 maj 19:25
M4ciek:
Masz odpowiedzi

?
2 maj 19:26
M4ciek:
b)
A − Na każdej co najwyżej dwa oczka czyli : ( wypada 1 lub 2)
A = 2 * 2 * 2 * 2 = 16
2 maj 19:28
M4ciek:
Mógłby ktoś sprawdzić

?
2 maj 19:28
Pedro: nie mam niestety odpowiedzi
2 maj 19:40
Pedro: i czy moglbys mi to wytlumacz? dlaczego odejmujesz od 1? i skad w b wzielo ci sie 1296?
2 maj 19:41
M4ciek:
Jak to sprawdzi
Jack albo
Bogdan bo są na forum i będzie ok to Ci wyjaśnię
2 maj 19:47
M4ciek: Albo
Kejt albo
Rivi bo też są
2 maj 19:48
M4ciek: Podbijam
2 maj 19:59
M4ciek: Bump
2 maj 20:20
M4ciek: Bump
2 maj 20:49
Anna: Wprawdzie nie byłam proszona o odp., ale potwierdzam, że rozwiązania są poprawne.
2 maj 20:54
M4ciek:
Bo Cię nie znam
Aniu 
ale dzięki
2 maj 20:55