pomoże ktoś ?:)
AgA:]: liczba 2
20*4
40 jest równa
no i robie tak
2
20*(2
2)
40=
2
20*2
80= 2
100
ale nie mam takej odpowiedzi sa tylko
2
60
4
50
80
60
8
800
nie wiem czy coś źle robie
2 maj 18:31
Jordan: więc B
2 maj 18:32
Wojteq66: 2
100=(2
2)
50=4
50
2 maj 18:33
Mateusz: Można też trochę bardziej wyszukanym sposobem

2
20*4
40=(4
12)
20*4
40=4
10*4
40=4
10+40=4
50
2 maj 18:36
AgA:]: nie mi to jest potrzebny najprostrzy sposób zebym go zapamietała a dla czego b

dla czego mozna to zapisac 2
2)
50?
2 maj 18:38
Mateusz: bo (22)50 = 22*50 = 2100
2 maj 18:40
AgA:]: aaa bo jak podniose to wyjdzie 4 tak a jak podniose tylko potegi to wyjdzie 100 d0brze rozumiem
?
2 maj 18:42
Mateusz: nie rozumiem pytania

można je jakoś ładniej ubrać?
2 maj 18:53
Igor: 2100=22*50=450
2 maj 18:58
AgA:]: mam na mysli czy jeżeli nie mam odpowiedzi mimo dobrych obliczen to zawsze trzeba to zamienic
tak jak tu było w tym przykładzie ze (2
2)
50 bo prawde mówiac jhak bym zostawiła 4
40 to też
dobrze by mi dobrze wyszło

(nie umiem ładniej ubrac w łowa bo nie rozumiem matmy

)
2 maj 19:02
Igor: jak to jest abcd to musisz zaznaczyć dobrą odpowiedź. a jak to będzie otwarte to będzie ok.
2 maj 19:04
Mateusz: Jest po prostu wzór:
(ar)s = ar*s
czyli, np.
2100 = (22)50 = (24)25
No jak masz zadanie zamknięte to oczywiste, że jak masz inny wynik niż odpowiedzi to masz albo
źle albo przekształcasz tak aby mieć wynik podany w odpowiedziach.
W zadaniu otwartym mogłabyś zostawić 2100
2 maj 19:07
AgA:]: a mozesz mi dac podobne zadanie zebym je teraz rozwiazała i zobaczysz czy załapałam?
2 maj 19:07
2 maj 19:10
AgA:]: chodziło mi o to zebys mi jakis przykład wymyslił i zebym je rozwiazała i Ci pokazała no ale
tam tez jest spoko
2 maj 19:13
Mateusz: 1310 * 16915 =
A. 1325
B. 1327
C. 1340
D. 13170
2 maj 19:14
Mateusz: i jeszcze:
410 * 520 =
A. 1020
B. 930
C. 2015
D. 2030
2 maj 19:16
AgA:]: odp c
2 maj 19:18
AgA:]: odp d
2 maj 19:19
Mateusz: 1. Dobrze
2. Źle
2 maj 19:20
AgA:]: czyli odpowiedz a w takim razie bo
410 * 520= (22)10*52)=1020 vczy tak?
2 maj 19:23
Mateusz: (2
2)
10*5
20 = 2
20*5
20 = (2*5)
20 = A
2 maj 19:25
Mateusz: (2
2)
10*5
20 = 2
20*5
20 = (2*5)
20 = A
2 maj 19:26
AgA:]: no teraz juz troche czaje powoli

a mam ciag geometryczny gdzie mam podane a
3= 4
a
5=1
i mam obliczyc a
1
to kożystam z tego wzoru
2 maj 19:30
Mateusz: Masz wzór:
a
n−1 = a
3
a
n = a
4
a
n+1 = a
5
2 maj 19:35
Mateusz: o przepraszam

błędy

bo to ciąg geometryczny
2 maj 19:37
AgA:]: nie no spoko rozumiem

każdemu sie zdarza
2 maj 19:39
2 maj 19:41
AgA:]: czyli wyjdzie 16...

a jak mam wielościan o 6 krawedziach to liczba scian jest o 2 mniesza czyli 4 tak?
2 maj 19:45
Mateusz: ciężko zapisać tak jak tam we wzorze więc posłużę się ułamkiem
a
4 =
√4
a
4 = 2
| | a5 | | a4 | |
q = |
| ale też można napisać q = |
| |
| | a4 | | a3 | |
16 = a
1
2 maj 19:48
Mateusz: 6 krawedzi i 4 sciany czyli ostroslup z trojkatem w podstawie
2 maj 19:50
AgA:]: no dobra dzieki rozumiem
napissze za jakies 15 minut jak nie bd wiedziała jeszcze czegoś oki? z góry dzieki
2 maj 19:55