wyznacz dziedzine
nierozumny: jaka jest dziedzina.. jak to rozpisać ?
2 maj 18:19
czlowiek_pytanie: x≠0
2 maj 18:20
2 maj 18:20
human: pomóżcie...
2 maj 18:25
human: bo ja nie umiem mu wytłumaczyć...
2 maj 18:25
nierozumny: a jak rozwiązać to równanie ?
2 maj 18:27
Wojteq66: x=4
2 maj 18:31
czlowiek_pytanie: przenies wszystko na lewa strone
pozniej sprowadz do wspolnego mianownika
jako ze mianownik nie moze byc rowny 0 a w rownaniu ma wyjsc zero to oznacza ze licznik
musi sie rownac 0 i obliczasz
2 maj 18:32
czlowiek_pytanie:
x
2−4x=x(x−4)
x=0 lub x=4
2 maj 18:38
Wojteq66: nie może być 0, bo masz x w mianowniku, a mianownik zerem być nie może
2 maj 18:46
czlowiek_pytanie: No dziedzine mu napisalem wczesniej
2 maj 18:48
Wojteq66: ale taka odpowiedz była by błedem na maturze bo nie uwzgledniles w niej dziedziny
2 maj 18:58