o co chodzi z tym?
Igor: (m+3)2−(4m+2)2=(m+3−4m+2)(m+3+4m+2)
na jakiej podstawie można coś takiego zapisać ?
2 maj 17:55
ukasz: Co to w ogóle jest? Podaj jakieś polecenie do tego, czy coś.
2 maj 17:59
2 maj 17:59
human: SzymeQ ma racje... to jest rozpisane ze wzoru na różnice kwadratów
2 maj 18:01
Igor: masz równanie i jest takie przejście, ale co z tymi wzorami skróconego mnożenia ?
2 maj 18:01
bart: TO NIE JEST TO SAMO!
2 maj 18:02
Igor: ogarniam
a2−b2=(a−b)(a+b)
2 maj 18:03
SzymeQ: a to chcesz na podstawę czy rozszerzenie z matmy
2 maj 18:03
Igor: to jest to samo
2 maj 18:03
Igor: rozszerzenie
2 maj 18:04
bart: (m+3)
2−(4m+2)
2=(m+3−4m−2)(m+3+4m+2) − To jest to samo
2 maj 18:04
human: no widzisz..
2 maj 18:05
bart: −(4m+2)≠−4m+2
2 maj 18:05
SzymeQ: no właśnie jak się dogłębnie przyjrzysz to to zobaczysz, tylko myślę jak to napisać bo to moje
przypuszczenie teraz myślę jak to udowodnić. Wiesz ja też rozszerzenie w czwartek i nie zrobię
tego jak Jakub w 2 minuty
2 maj 18:06
Igor: kuźwa trudne, a wcześniej jeszcze było takie przejście 4(2m+1)2=(4m+2)2 sam by na to nie
wpadł
2 maj 18:06
SzymeQ: −(4m+2)≠−4m+2 >>> to właśnie wiem coś nie pasuje dlatego innego sposobu szukam
2 maj 18:07
SzymeQ: Podaj polecenie zadania jak brzmi to może zmienić całkiem sens
2 maj 18:09
Igor: a dlaczego nie można tego rozwalić inaczej, dłuższym sposobem czyli obliczyć z wzorów
skróconego mnożenia (a−b)
2−(c−d)
2=a
2−2ab+b
2 −(...)
2 maj 18:10
SzymeQ: można, ale trzeba sobie ułatwiać i skracać jak można

Podasz treść zadania, bo już mam
mieszane uczucia
2 maj 18:12
Igor: Dane jest równanie (2m+1)x2−(m+3)x+2m+z=0 z niewiadomą x. Wyznacz te wartości parametru m dla
których, suma odwrotności dwóch różnych pierwiastków tego równania jest większa od 1.
2 maj 18:13
Igor: z=1
2 maj 18:13
Igor: ale jak robię tak to źle wychodzi, inaczej niż w odpowiedziach.
2 maj 18:14
SzymeQ: z na 100% 1? bo nie chce mi się liczyć
2 maj 18:15
Igor: tak
2 maj 18:16
SzymeQ: spox
2 maj 18:16
SzymeQ: z jak wyliczyłeś bo jak by było z=−1 to już jest banał
2 maj 18:18
Igor: nie po prostu pomyliłem się przy przepisywaniu
2 maj 18:18
SzymeQ: aha spox
2 maj 18:19
Igor: zrobiłeś i jak Ci wyszło ?
2 maj 18:24
SzymeQ: robię, ale ja to całkiem inaczej robię
2 maj 18:31
SzymeQ: odwrotna do −1 to jaka cyfra
2 maj 18:32
Igor: to −1
bo przeciwna to 1
2 maj 18:33
SzymeQ: ok
2 maj 18:34
Igor: tak mi się zdaje
2 maj 18:35
2 maj 18:46
Igor: | | 1 | | 1 | |
coś Ci źle wyszło powinno być m∊(− |
| ; |
| ) |
| | 2 | | 3 | |
2 maj 18:49
SzymeQ: Czekaj już popatrzę
2 maj 18:54
SzymeQ: No wiesz po podstawieniu −1/2 do mojego równania wychodzi zły wynik i wychodzi mi sprzeczność,
ale być może ja gdzieś zły znak wstawiłem i to pewnie dlatego.
Całą kartkę spisałem i chociaż tyle dobrze że po części odp mi wyszła dobra
2 maj 18:58
Igor: no tak, gdzieś się machnołeś w rachunkach. jak chcesz to mogę Ci wys na maila odpowiedź
2 maj 18:59
SzymeQ: nie trzeba mam jeszcze zestawów tak pieprzniętych do zrobienia że mnie już głowa boli

, idę
zapalić to mi ulży
2 maj 19:01
Igor: ja miałem zamiar rzucić przed maturą...
2 maj 19:02