trygonometria
dopowicz : Proszę o rozwiązanie
Przeciwprostokątna trójkąta prostokątnego jest dłuższa od jednej przyprostokątnej o 1 cm i od
drugiej przyprostokątnej o 32 cm. Oblicz długość boków tego trójkąta.

ja próbowałem (a−32)
2 + (a−1)
2 = a
2 ale tak nie wychodzi
2 maj 17:36
Jordan: moim zdaniem to raczej planimetria
2 maj 17:37
R2D2: (a−32)2 + (a−1)2 = a2
a2−64a+1024 + a2−2a+1 = a2
a−66a+1025 = 0
2 maj 17:40
R2D2: (a−32)2 + (a−1)2 = a2
a2−64a+1024 + a2−2a+1 = a2
a2−66a+1025 = 0
2 maj 17:40
R2D2: Δ=4356−4100=256
√Δ=16
dlugosci bokow dla a
1:
25−32=−7 czyli juz widac ze 25 nie pasuje bo bok nie moze miec wartosci ujemnej
dlugosci bokow dla a
2:
41−32=9
41−1=40
41
Boki maj dlugosc: 9,40, 41
2 maj 17:45
dopowicz : dodam że miało wyjść 40cm 41cm oraz 9cm
2 maj 17:45
dopowicz : dzięki

gdzieś musiałem rąbnąć w obliczeniach
2 maj 17:46