Trygonometria
Jordan: Jak takie zadania rozwiązywać dawno nie robiłem trygonometrii i zapomniałem
2 maj 17:34
2 maj 17:38
sz: ?
2 maj 17:38
Jordan: przepraszam
2 maj 17:41
Bogdan:
| | π | | π | |
sin(x + |
| ) = sin(− |
| ) |
| | 3 | | 6 | |
| | π | | π | | π | | π | |
x + |
| = − |
| + k*2π lub x + |
| = π − (− |
| ) + k*2π |
| | 3 | | 6 | | 3 | | 6 | |
| | π | | 5π | |
x = − |
| + k*2π lub x = |
| + k*2π |
| | 2 | | 6 | |
2 maj 17:46
Jordan: wyjaśnił byś mi tylko pierwsza linijkę ?
2 maj 17:49
Jordan: albo nie kurde co ja robie

dzięki
2 maj 17:50
czlowiek_pytanie: | | π | | π | |
Skad wiadomo ze − |
| mam zamienic na π − (− |
| ) |
| | 6 | | 6 | |
2 maj 17:52
Witek: Bogdan, ile masz lat ?
2 maj 17:52
sz: Witek, ksiazke piszesz?
2 maj 17:53
Bogdan:
| | 1 | | π | | π | |
− |
| = −sin( |
| ) = sin(− |
| ) |
| | 2 | | 6 | | 6 | |
−sinα = sin(2π − α) = sin(−α) lub −sinα = sin(π + α)
2 maj 17:53
Bogdan:
Jeśli sinx = sinα to x = α + k*2π lub x = π − α + k*2π
2 maj 17:54
Kamil: | | −π | |
Jordan, zerknij na wykres sinusa. Zobaczysz ze jedno roziązanie masz dla |
| a drugie dla |
| | 6 | |
| | 7π | | π | | 7π | |
|
| . A π−(− |
| ) = |
| |
| | 6 | | 6 | | 6 | |
2 maj 17:55
Jordan: no no to rozumie Kamil albo Bogdan dali byśmie mi jeszcze jakieś podobne zadanie chciałbym się
wprawić a w zeszycie tylko to jedno miałem
2 maj 17:56
Jordan: | | π | | π | | 1 | |
sin(x+ |
| )sin(x− |
| )= |
| |
| | 6 | | 6 | | 2 | |
To robie tak samo ?
2 maj 18:01
Kamil: Rozbij ze wzoru na sin(α+β) i się poskraca coś.
2 maj 18:17
Jordan: | | π | |
a nie mozna 1/2 zamienić na sin( |
| ) i sie sinusy skrócą ? |
| | 6 | |
2 maj 18:23
Kamil: | | π | |
tam masz sin(π−π6) a nie samo sin |
| |
| | 6 | |
2 maj 18:25
Jordan: kamil zrobił byś mi ten przykład do końca może wtedy się nauczę. Nic mi do głowy nie przychodzi
2 maj 18:29