s
Adam: Prosze o sprawdzenie zadanka

Pan Marcin przetopił stalowa kule o promieniu 90 cm na walce
o wysokosci
i srednicy podstawy równych 16 cm. Ile walców otrzymał pan Marcin?
v=4/3 π 90
3 = 972,000
a to drugie v=π8
2*16=1024
972,000/1024 =

tak to ma wygladac?
2 maj 17:31
Adam: hmmmmm?
2 maj 17:53
bart: Vkulki=546750π
Vwalca=1024π
Wzorki masz dobre, wiec nie wiem czemu inne wartosci masz
wiec o trzymal 533 walcow
2 maj 17:57
ClearWhiteLight: Tak, wszystko jest dobrze. Możesz śmiało zapisać rozwiązanie tam gdzie jego miejsce.
2 maj 17:59
Adam: v= kulki przeciez
90
3= 729,000
2 maj 18:05
ClearWhiteLight: Tak. Mi wyszło tak jak tobie, Adam.
2 maj 18:06
Adam: to bart ma blad chyba?:s
2 maj 18:07
bart: ja jebe!
| | 4 | |
tak, 903=729000, ale objetosc walca ma wzor V= |
| πR3 a nie V=R3 ... wrrr.. |
| | 3 | |
2 maj 18:09
ClearWhiteLight: No tak:
V= 4 * pi * 903 / 3
V = 4 * pi * 72900 / 3
V = 2916000 / 3
V = 972000
2 maj 18:16