ciągi,
cs: Liczby a i b są pierwiastkami równania x2 + 8x+ s = 0 , a liczby c i d są pierwiastkami
równania x2 + 7 2x+ t = 0 . Ciąg (a,b,c,d) jest malejącym ciągiem geometrycznym. Oblicz s i
t .
Narazie wiem, że ab=s cd=t s+t= −80
2 maj 17:28
cs: a jednak nawet tego nie wiem (źle)
2 maj 17:31
SzymeQ: x
2 + 7 2x+ t = 0
to ma być tak:
(x
2 + 7)(2x+ t) = 0
napisz jak to ma być
2 maj 17:36
Godzio:
a + b = −8
c + d = −72 a,b,c,d −− ciąg geometryczny:
a + aq = −8
aq
2 + aq
3 = −72
Dzielę równania:
| a(1 + q) | | 1 | |
| = |
| |
| aq2(1 + q) | | 9 | |
q = 3 lub q = −3 −− odrzucam bo dla −3 ciąg nie jest malejący
a + 3a = − 8
4a = − 8
a = −2
Dalej już chyba wiadomo, dokładnie z tego co napisałeś: "Narazie wiem, że ...."
2 maj 17:37