:>
weronika: Nie wiem jak obliczyć :
2 maj 17:26
adrian: to jest równanie?
2 maj 17:28
SzymeQ: tam zamiast − ma być =
2 maj 17:29
PanJapa: | 1 | | (p3+p2)(p3+p2) | |
| − |
| |
| p3+p2 | | p3+p2 | |
2 maj 17:30
SzymeQ: wiesz PanJapa bez tego czy to równość czy też na końcu ma być =0 to nie me co działać
2 maj 17:33
weronika: To jest zadanie :
| | 1 | |
Liczby (p3+p2), |
| są początkowymi wyrazami ciągu arytmetycznego. Trzeba obliczyć |
| | p3+p2 | |
trzeci wyraz ciągu.
2 maj 17:34
weronika: pomożecie?
2 maj 17:35
PanJapa: bylo tak od razu xD
2 maj 17:35
Jordan: 1 punkt za wpadnięcie na to co trzeba zrobić w zadaniu
2 maj 17:36
SzymeQ: No i to zmienia postać rzeczy
2 maj 17:36
SzymeQ: To nie jest trudne wykorzystać zależność, że w c. aryt. a2−a1=a3−a2
2 maj 17:39
weronika: więc ile wynosi wyraz?
2 maj 17:39
SzymeQ: nie chce mi się liczyć ale niech ci będzie

zaraz chwilka
2 maj 17:40
weronika: ja chciałam najpierw obl r ale na tym się zatrzymałam a później a2+r
2 maj 17:41
SzymeQ: Nie wiem czy taka postać cię zadowoli, bo pewnie masz odpowiedzi do tego, no ale cóż:
dalej to sobie poupraszczaj jak się da
2 maj 17:43
ANNA: 4 1/2−2,4:2,2/3+1,4=
23 wrz 17:29