Mateusz: To jak ktoś może to prosiłbym o pomoc i sprawdzenie:
Dla jakich wartości parametru m równanie (m+1)x
2−2x+m−1=0 ma dwa rożne pierwiastki należące do
przedziału (0,2).
Δ=4−4(m−1)(m+1) Δ>0
4−4(m
2−1)>0 4−4m
2+4>0 −4m
2+8>0
−4(m
2−2)>0 m
2−2>0 (m−
√2)(m+
√2)>0
m∊(−
∞,−
√2) u {
√2,
∞)
Skoro miejsca zerowe są w przedziale (0,2) to: f(0)>0 i (2)>0
f(0) = (m+1)0
2−2*0+m−1
m+1+m−1>0
m>0
f(2) = (m+1)2
2−2*2+m−1
4m+4−4+m−1>0
5m>1
i na podstawie obecnych informacji wychodzi, że: m∊{
√2,
∞) ale chyba źle