ciągi liczbowe...:)pomocy!!
MiMi: Proszę o pomoc

!

1.Wpłacamy w pewnym banku po 4000 zł na dwa konta:zwykły ROR, oprocentowany na 2% w skali roku,
oraz konto oszczędnościowe z oprocentowaniem 6% w skali roku. W obu przypadkach kapitalizacja
jest kwartalna. Zakładając, że w kolejnych latach nie dokonujemy wpłat ani wypłat z tych kont,
oblicz:
−jaki będzie stan obu kont po 2 latach....
2.W dwóch bankach A i B wpłacamy po 10 000żł:
−w banku A: na lokatę czteroletnią z oprocentowaniem 8% w skali roku,
−w banku B: na lokatę dwuletnią z oprocentowaniem 7% w skali roku, a po dwóch latach uzyskujemy
prawo do oprocentowania wyższego o 2 punkty procentowe niż poprzednio.
W obu wypłatach kapitalizacja jest roczna. Z której inwestycji osiągniemy po czterech latach
większy zysk i o ile większy?
2 maj 17:19
MiMi: czy ktoś wie jak to zrobić
2 maj 19:38
2 maj 19:39
sandra: przepraszam za pomylke nie na taj stronie mialam to wkleic

2 maj 19:39
MiMi: pomocy!?! czy ktoś może mi to wytłumaczyć
3 maj 14:23
Jatkos: 1. Trzeba skorzystać ze wzoru: K
k= K * (1 +
p100)
n
I w przypadku ROR wygląda to tak:
K
n= 4000 zł * (1 +
0,5100)
8 = 4162,82 zł

Przypadek z kontem oszczędnościowym spróbuj zrobić sam/−a. Nad drugim pomyśle...
3 maj 17:10
MiMi: ale ja tego nie rozumiem skąd się bierze np. 0,5/100, skąd mamy tą potęgę...a ten 2 przykład
trzeba pod ten sam wzór
5 maj 15:42