:>
weronika: Dany jest ciąg o wzorze na ogólny wyraz a
n=2−
n7. Ten ciag ma :
a. nieskończenie wiele wyrazów dodatnich
b. 14 wyrazów dodatnich
c. 13 wyrazów dodatnich
d. nie ma wyraz dodatnich
i dlaczego
2 maj 17:11
adrian: odp.: C
jest to ciąg malejący
a1 = 167 > 0
a13 = 1/7 > 0
a14 = 0 = 0
a15 = −1/7 < 0
stąd a1, a2, ..., a13 > 0
2 maj 17:15
SzymeQ: odp C
liczysz sobie a1,a2,a3 żeby zorientować się jaka monotoniczność, później liczysz a13, a14
a14=0
14 jest 0 czyli nie jest dodatni czyli 13 wyrazów dodatnich
2 maj 17:16
Mila: 14−n>0
14>n czyli 13 dodatnich
a już dla 14 wyrazu
2 maj 17:18
weronika: dziękuję za pomoc
2 maj 17:19
a: podstawiasz pod n każdą liczbę dodatnią ...
np. 15 czyli będziesz miała 15 wyraz ciągu (a15)= 2−15/7 więc będzie to liczba ujemna w
przybliżeniu −2,14 dlatego odp A odpada.
Jeśli natomiast podstawisz liczbę 14 , a14=2−14/7=0
0 nie jest cyfrą DODATNIĄ WIĘC ODPOWIEDŹ JEST BŁĘDNA
a13=2−13/7 będzie to liczba dodatnia dlatego C jest PRAWIDŁOWĄ ODPOWIEDZIĄ
2 maj 17:24
karolina: an=2−n:7
17 maj 19:35