marta: Pomóżcie
Bok trójkąta równobocznego ABC ma długość a. Na bokach AB,BC,CA tego trójkąta obrano
odpowiednio takie punkty D,E,F, że |AD|=1/5a |BE|=1/2a |CF|=4/5a. Oblicz długości boków
trójkąta DEF.
rysunek umiem, ale obliczeń niestety nie
6 kwi 12:34
Agatusia: hmm
trojkacik AEF jest podobny do ABC
z podobienstwa mozna obliczyc dlugosc boku DF
obydwa trojkaty sa rownoboczne.
rysujemy dobie pomocniczo wysokosc trojkata.
przechodzaca przez maly i duzy trojkacic.
DFE jest przeciety prosta ktora tworzy kat prosty...
i ztedy z pitagorana mozna policzyc przeciwprostokatna czli DE i EF ktore sa rowne....
jeszcze tego nie liczylam, to sa jedynie przemyslenia
6 kwi 16:59
marta: dzieki za pomoc,wszystko co napisałas narysowałam sobie, ale niestety nadal nie potrafie
tego obliczyc
6 kwi 18:10