...
Bob: Wykaż że punkty A=(1,−3), B =(−2,−9), C=(4,3) są współliniowe
korzystając z pkt A i B obliczylem równanie prostej, wyszło y=2x+5
chcąc sprawdzić czy pkt C leży na tej prostej to podstawiam, a tu nie chce mi wyjść
2 maj 17:08
adrian: y = 2x−5
2 maj 17:09
;): y = 2x − 5 Teraz sprawdź czy dobrze jest
2 maj 17:11
Bob: no tak jest minus

i po punkcie na maturze

dzięki
2 maj 17:12
Bob: jest dobrze, zjadłem minusa
2 maj 17:13
Ireneusz: Możesz to inaczej liczyć. Wystarczy stworzyć wyznacznik z tych trzech punktów i obliczyć go.
Jeżeli będzie się równał 0 to są współliniowe.
| 1 −3 1 |
|−2 −9 1 |
| 4 3 1 |
2 maj 17:16