Geometria analityczna
Jordan:

Mam wyznaczyć równania prostych stycznych do okręgu o jakimś równaniu i równoległych do prostej
np. y = 2x + 2.
Tradycyjnie to robił bym w ten sposób:
Szukam współrzędnych środka okręgu znajduje równanie prostej równoległej do y = 2x + 2
przechodzącej przez ten środek. Potem równanie prostej prostopadłej do otrzymanego wcześniej
równania przechodzącej przez środek. W ten sposób znajduje współrzedne dwóch punktów stycznych
do okręgu i dopiero wtedy piszę równanie prostej równoległej do y = 2x + 2 przechodzącej
właśnie przez te dwa punkty. Ehhh Da się to zrobić jakoś szybciej?
2 maj 16:28
Oluś: Fakt faktem sporo liczenia... ale chyba nie da sie szybciej
2 maj 16:32
adrian: jeżeli masz podany promień i współrzędne środka (lub jeżeli da się je obliczyć):
równanie prostej równoległej :
y = 2x + c
równanie okręgu:
(x−a)2 + (y−b)2) = r2
masz układ równań, do drugiego wstawiasz y z pierwszego i doprowadzasz do postaci równania
kwadratowego
potem oblicz Δ i załóż Δ=0, z tego założenia wyjdzie ci dwa c
2 maj 16:35
adrian: tzn powinno wyjść dwa c bo tam powstaje drugie równanie kw. z niewiadomą c, chyba że to jest
szczególny przypadek i c2 się zredukuje (nie wiem nie liczyłem)
2 maj 16:37
Jordan: w sumie racja dzięki
2 maj 16:44
sasiad: dajesz s*y
2 maj 16:48