Rozwiąż równanie
basssik: (√2+√3)2 + (√2−√3)2=4
2 maj 16:22
ktos: (2+3)+(2−3)=4
5+−1=4
4=4
P=L
2 maj 16:25
adrian: 2 + √3 + 2 − √3 = 4
2 maj 16:29
bob: nie denerwuj sie
2 maj 16:29
basssik: ajj źle napisalam
to nie ma być do kwadratu, tylko do x
2 maj 16:29
basssik: to znaczy
(√2+√3)x+ (√2−√3)x=4
2 maj 16:31
;): x = 2
x = −2
2 maj 16:32
Ireneusz: Nie wiem ktosiu jakim sposobem to robiłeś, ale to moim zdaniem powinno być tak:
|2+
√3|+|2−
√3|=4 (obie wartości bezwzględne są >0, więc opuszczamy je bez zmiany znaku.)
2+
√3+2−
√3=4
4=4
Jak pierwiastek podnosisz do kwadratu to powstaje wartość bezwzględna
2 maj 16:33
basssik: No okey, zgadując moge na to wpaść, ale jak to poprawnie przedstawic ?
2 maj 16:35
Eta:
√(2+√3)x = t
t
2−4t+t= 0 , Δ= 12 ,
√Δ= 2
√3
t= 2+
√3 lub t = 2−
√3
√( 2+√3)x= 2+
√3
(2+
√3)
x= (2+
√3)
2 => x=2
√(2+√3)x= (2−
√3)= (2+
√3)
−1
(2+
√3)
x= (2+
√3)
−2 => x= −2
2 maj 16:49
;):
2 maj 16:50
Eta:
2 maj 16:52