wyznacz punkt połozony najbliżej prostej
Joanna: Na paraboli y2=4x wyznacz punkt połozony najbliżej prostej x−y+4=0.
2 maj 16:15
adrian:
y
2/4−y+4=0 /*4
y
2 − 4y +16 = 0
Δ<0 czyli nie ma miejsc zerowych
czyli liczymy wierzchołek
y = p = 2
ja bym to tak zrobił
2 maj 16:23
a: zapisałabym tą prostą w postaci y=x+4 podniosła to kwadratu czyli
y2=x2+8x+16 przyrównała te postaci do siebie
4x=x2+8x+16
czyli x2+4x+16=0
Δ=16−4*16=−48
wierzchołek to (x)p =−b/2a a (y)q=−Δ/4a
ze wzoru łatwo obliczyć , że x=−2 , y=12
2 maj 17:39
Joanna: Wiem tylko,że to zadanie trzeba zrobić ze wzorem Lagrange'a. Ale i tak nie wiem jak je zrobić.
Bardzo proszę o pomoc
2 maj 18:37