równanie
Joanna: Wyznacz współrzędne punktu P leżącego na wykresie funkcji y = 7x − x2 − 15 , dla którego
suma odległości od osi układu współrzędnych jest najmniejsza. Jak to rozwiązać?
2 maj 16:08
uhu: Ja bym to zrobił tak, wyznaczasz odległość pkt (x,−x2+7x−15) od osi OX i to samo od osi OY
dalej ich suma będzie najmniejsza gdy one będą miały najmniejsze wartości więc liczniki "d="
muszą mieć najmniejsze wartości. Spróbuj,
2 maj 16:14
Oluś: szybciej, że po prostu odległość od osi Ox to IyI a odległość od osi Oy to IxI
Wtedy tylko tworzysz funkcję s= IxI+IyI= IxI+I−x2+7x−15I i szukasz dla jakiego x osiąga ona
minimum
2 maj 16:19
Joanna: Mam to tego rozwiązanie (z zadania.info), tak samo jak Oluś, ale nie rozumiem czemu tam
zmienia się z S = |x| + |y| = |x| − y
2 maj 16:22
Joanna: Może ktoś wytłumaczyć?
2 maj 16:26
Oluś:

−x
2+7x−15 ta funkcja nie ma miejsc zerowych a jej ramiona są skierowane do dołu więc wygląda
to tak jak na rysunku czyli jest zawsze mniejsza od zera Dlatego pomijajac wartość bezwzględną
z y robi się −y
2 maj 16:26
Oluś: Jak jeszcze coś wyjaśnić to pisz
2 maj 16:28
Joanna: A jakby nie była cała? To jak wtedy/?
2 maj 17:28
Oluś: Nie bardzo rozumiem
2 maj 17:35
Joanna: Jak delta nie była na minusie
2 maj 17:42
Oluś:

dla delty większej od zera będziesz miała taki rysunek gdzie x
1 i x
2 to pierwiastki i wtedy
po prostu musisz rozpatrzyć więcej przedziałów
2 maj 17:45
uhu: Mógłby ktoś podać jaka jest odpowiedź do tego zad ? Próbuje innym sposobem i chce wiedzieć czy
wychodzi
2 maj 17:49
Oluś: Dokładniej dla x∊ (−∞, 0) S = |x| + |y| = −x − y
dla x∊ <0, x1) ∪ <x2, +∞) S = |x| + |y| = x − y
dla x∊ <x1,x2) S = |x| + |y| = x + y
2 maj 17:50
Oluś: Mi wyszło P (3,−3)
2 maj 17:50
uhu: no p mi się zgadza ale to pewnie przypadek, q mi wyszło 6 ^^ ale ten mój sposób to taki ruski
więc go jeszcze dopracuje
2 maj 17:55