wyrazenia
Natalia:
16−x
2
→→→→
x
3−2x
2−16x+32
wyznacz dziedzine wyrzeni Kto by byl tk mily i zrobil caly sprwdzian
2 maj 16:06
adrian: x3−2x2−16x+32 ≠ 0
x2(x−2) − 16(x−2) ≠ 0
(x−2)(x2−16) ≠ 0
(x−2)(x+4)(x−4) ≠ 0
x−2 ≠ 0 ⋀ x+4 ≠ 0 ⋀ x−4 ≠ 0
D: x ∊ R − {−4, 2, 4}
2 maj 16:10
Natalia: Rozwiąz rownanie wyznacz dziedzine
a)
x
→→→ = 2
2−3x
b)
3x2+5x−2
→→→→→→→=0
3x2−1
c)
x−3 3x+2
→→→→→ − →→→→→= 0
3x+2 3x+3
2 maj 16:20
Natalia: dziedzina wyraznia wymienego x
3−4x
2
−−−−−−−−−−−−−−
9−x
2
Miejsce zerowe funkcji f(x)= (x+5) (x−3)
−−−−−−−−−−−−−−−−
4x
2+5x
Uzupelnij tabele

s pionowa,os pozioma,przedzial,cwiartki dziedzina
−4
−−−−−−− +3
x+1
9
−−− −1
x
2 maj 16:43