monotonicznosc
mlody: określ monotoniczność funkcji
lnx+1/lnx
26 lut 16:26
26 lut 17:01
mlody: to ma byc
1
lnx + ----------
lnx
26 lut 17:04
Basia: wybacz, ale coś mi wczoraj nagle wypadło i już nie mogłam tu wrócić
1
f(x) = lnx + -------------
lnx
x>0 (bo logarytmujemy tylko liczby dodatnie)
lnx≠0 (bo jest w mianowniku)
lnx = ln1
x≠1
D = (0;1)u(1;+∞)
1 1
f'(x) = ------ - ----------- * (lnx)'
x (lnx)2
1 1 1
f'(x) = ----- - ---------- * -----
x (lnx)2 x
(lnx)2 -1
f'(x) = (1/x)*[ 1 - 1/(lnx)2 ] = (1/x)* ---------------
(lnx)2
f'(x) = 0 ⇔ (lnx)2 -1 = 0 ⇔ (lnx - 1)(lnx+1) =0 ⇔
lnx=1 lub lnx= -1 ⇔ x = e1 = e lub x=e-1 = 1/e
badamy znak pochodnej
(lnx)2 > 0
1/x > 0 (bo x>0)
czyli znak pochodnej zależy tylko od znaku wyrażenia: (lnx)2 -1
(lnx)2 -1 >0 ⇔ (lnx -1)(lnx + 1) >0 ⇔
[ lnx -1 > 0 i lnx+1>0 ] lub [ lnx-1<0 i lnx+1<0 ] ⇔
[ lnx>1 i lnx>-1 ] lub [ lnx < 1 i lnx < -1 ] ⇔
lnx > 1 lub lnx < -1 ⇔
lnx > ln(e) lub lnx < ln(e-1) ⇔ (bo logarytm naturalny jest funkcją rosnącą)
x > e lub x < e-1 = 1/e
stąd:
x∈(0 ; 1/e) ⇒ f'(x) > 0 ⇒ f(x) rośnie
x∈(1/e ; 1)u(1 ; e) ⇒ f'(x) < 0 ⇒ f(x) maleje
x∈(e ; +∞) ⇒ f'(x) > 0 ⇒ f(x) rośnie
27 lut 17:33