matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Dla podanych funkcji i warunków wyznaczyć ekstrema warunkowe:
Joanna:
Dla podanych funkcji i warunków wyznaczyć ekstrema warunkowe: a) f(x,y)= 2x−y, x
2
−2y
2
=3 b) f(x,y)=x
2
−y
2
−3xy, 5x−3y=2 c) f(x,y)= x
2
−y
2
, x
2
−2y
2
=3
2 maj 16:05