twier. sinusów
SzymeQ: Miara największego kąta w trójkącie jest 2*większa od miary jego najmniejszego kąta.
Oblicz dł. boków tego trójkąta, jeżeli są one kolejnymi liczbami naturalnymi.
2 maj 15:56
SzymeQ:

To jest rysunek przez mnie wykonany.
to nie jest równoboczny ale nie chciało mi się dokładnie rysować

ułożyłem równanie
nsinα=
n+2sin2α
co z ni dalej zrobić
2 maj 16:01
uhu: z tego twojego układu wylicz cosα a dalej twierdzenie cosinusów i ma wyjść
2 maj 16:10
SzymeQ: właśnie ta trygonometria mi leży i nie wiem jak się za to wsiąść

możesz to w miarę rozpisać.
Ma wyjść:
2 maj 16:13
uhu: | n | | n+2 | |
| = |
| *sinα
|
| sinα | | 2sinαcosα | |
2 maj 16:16
SzymeQ: dzięki już wiem ocb

jeszcze raz dzięki
2 maj 16:18
uhu: spox
2 maj 16:19
SzymeQ: jeszcze jedno zastosowałem do tego zadania twierdzenie cosinusów, czyli
| | n+2 | |
n2=(n+1)2+(n+2)2−2(n+1)(n+2) |
| |
| | 2n | |
prosiłbym o rozwiązanie bo coś mi źle wychodzi
2 maj 16:32
SzymeQ: ma wyjść n=4
2 maj 17:06
SzymeQ: i co wie ktoś, bo ja już z sił opadam
2 maj 17:53
uhu: no podstaw sobie n=4 wychodzi przecież
2 maj 17:57