Prawdopodobienstwo
m33: Prawdopodobienstwo
Rzucono 2 razy kostka szescienna do gry i okreslono zdarzenia:
A− liczba wyrzuconych za kazdym razem oczek jest liczba pierwsza
B− wartosc bezwzgledna roznicy wyrzuconych oczek jest rowna 3
Oblicz p−stwo zdarzenia A u B
no wiec wyszlo
|Ω|=36
|A|=9
|B|=6
i teraz nie wiem jak policzyc A u B

wypadło mi z głowy.
2 maj 15:35
m33: podbijam
2 maj 16:01
hmm: podbijam
2 maj 16:03
adrian: P(A∪B) = P(A) + P(B) − P(A∩B)
A∩B = 2 , bo się powtarzają pary (2,5) (5,2)
P(A∪B) = 9/36 + 6/36 − 2/36
P(A∪B) = 5/12
2 maj 16:05
ancymon: P(A∪B)=P(A)+P(B)−P(A∩B)
2 maj 16:05
hmm: dzięki
2 maj 16:08