Walec wpisany w kule
Jatkos: W kule wpisano walec w ten sposób, ze objętość walca stanowi
916 objetości kuli. Oblicz stosunek promienia kuli do wysokości walca.
Ja doszedłem do momentu kiedy wyszło mi, że 3R
3= 4HR
2−H
2 ale nawet nie jestem pewien
czy to jest dobrze... ale raczej tak
2 maj 15:04
Eta:
3R
3= 4HR
2 −H
3
podziel równanie obustronnie przez R
3
x
3 −4x +3=0
x
3 −x −3x +3=0
x(x
2−1) −3( x−1)=0
(x−1)(x
2+x −3)=0
rozwiąż to równanie, dla x >0
| | √13−1 | |
otrzymasz: x=1 lub x= |
| |
| | 2 | |
2 maj 16:04
Jatkos: o, przez taki głupi błąd bym punkty stracił

wielkie dzięki za pomoc
2 maj 17:30
roman: skad Eta wyszła Ci ta pierwsza linijka
2 maj 17:42
Jatkos: obliczasz P podstawy walca, wychodzi Pi(R
2 −
14H
2). Mnożysz przez H i wychodzi ci
Objętość walca. V walca nad V kuli(którą bierzesz ze wzoru na V kuli)=
916. Mnożysz i
wychodzi ci właśnie pierwsza linijka
2 maj 18:37