matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wyznaczyć wysokości
Adrian:
Dwa boki trójkąta mają długości 3
√
3
i 6, a kąt między nimi zawarty ma miarę 30 stopni. Oblicz wszystkie wysokości tego trójkąta.
2 maj 14:56
uhu:
absinα
P=
2
2 maj 15:07
uhu:
3
√
3
*6*
1
2
P=
2
1
P=
h
1
*6
2
1
P=
h
2
*3
√
3
2
1
P=
h
3
*c (c liczysz z tw. cosinusów)
2
2 maj 15:10