Graniastosłup wierzchołki i krawędzie
katrol: Graniastosłup ma 15 krawędzi. Ile wierzchołków ma ten graniastosłup

Wiem, że ma 10 wierzchołków, ale nie wiem dlaczego? jak to policzyć

proszę o pomoc?
Tomek.Noah: zauwaz ze graniastoslup ma taka samo ilocz krawedzi w podstawie dolnej jak i gornej i tyle samo
krawedzi bocznej ile wierzcholku w doilnej (gorenej podstawie) zatem k−krawedz (ilocz np w
dolenj podstawie krawedzi
3*k=15
k=5
zatem ilosc wierzcholkow jest taka sam w dolnej podstawie jak i gorenej zatem 2*5=10
a jak nie rozumiesz to rozrys sobie graniastoslupy i juz