...
myfek: Wykaż, że dla każdej liczby naturalnej n liczba n3−n jest podzielna przez 6
2 maj 14:45
Tomek.Noah: n3−n=n(n2−1)=n(n+1)(n−1)
zauwaz ze napewno ktoras z n tych liczb jest podzielna przez 2 jako parzysta i przez 3 jako nie
parzysta a wiec caly iloczyn jest podzielny przez 6
2 maj 14:49
myfek: a mam to zauważyć podstawiając za n np. 1,2,3? czy inaczej? z góry dziękuję
2 maj 14:52
myfek: mógłby ktoś pomóc?
2 maj 15:04
asd: Nic nie podstawiasz. Kilka zdań dodajesz
2 maj 15:05
Jack:
jak chcesz podstawić, to podstaw każdą z 6 liczb postaci: n1=6k, n2=6k+1, n3=6k+2, n3=6k+3,
n4=6k+4, n6=6k+5
Za każdym razem powienies móc wyciagnąć 6 przed nawias tym samym dowodząc, że wyrażenie dzieli
się przez 6.
2 maj 15:16