Funkcja Kwadratowa
Nati: Dana jest funkcja ∫(x)= - x2 + x
a) zapisz wzór tej funkcji w postaci kanonicznej
b) znajdź współrzędne wierzchołka paraboli W=(Xw , Yw)
c) wyznacz miejsce zerowe tej funkcji jeśli istniej
d) zapisz wzór tej funkcji w postaci iloczynowej
26 lut 15:42
Eta:
a) f(x) = - x2 +x -1/4 + 1/4
f(x) = -( x - 1/2)2 +1/4
b) to W( 1/2, 1/4) ---- odczytane z postaci kanonicznej
c) f(x) =0 <=> -x2 +x =0 <=> x( -x +1)=0 <=> x1 =0 lub x2= 1
d)postać iloczynowa to:
f(x) = a(x -x1) ( x -x2)
czyli f(x) = -1( x- 0)(x -1)
więc f(x) = - x( x - 1)
26 lut 16:37