matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
sdad
DAwid:
1/(1−x) − 3/(1−x
3
)
2 maj 14:32
M:
17 mar 23:39
Krzysiek:
1
−3U{1−x
3
} x≠1
1−x
1+x+x
2
3
−2+x+x
2
−
=
=
1−x
3
1−x
3
1−x
3
(x−1)(x+2)
−(x+2)
=
=
(1−x)(1+x+x
2
)
1+x+x
2
18 mar 14:38