??
monika: wyznacz najmniejsza i największą wartość funkcji f(x)=x2 w przedziale <−1, 2> czy może mi
ktoś wytłumaczyć krok po kroku?
2 maj 14:30
asd: Tak. Sprawdzasz wartość funkcji w krańcach przedziałów
f(−1) = 1
f(2) = 4
teraz szukasz współrzędnej p wierzchołka W(p,q)
skoro wzór jest y = x2, to współrzędna p wynosi 0, a co za tym idzie q również wynosi 0
skoro a>0 => funkcja jest rosnąca, to najmniejszą wartość przyjmuje w wierzchołku W dla x = 0 i
wynosi 0
największa wartość będzie zatem na jednym z krańców przedziału, czyli w tym przypadku dla x = 2
i wynosi 4
2 maj 14:34
monika: w odpowiedziach jest ymin=3 a ymax=7
2 maj 14:37
2 maj 14:41
uhu: Coś musiałaś źle przepisać przecież widać od razu że wartość najmniejsza y=x2 jest w (0,0) co
siedzi w przedziale
2 maj 14:42
monika: przepraszam mój błąd tam ma być f(x)=x2+3
2 maj 14:45
Kejt: znowu..
2 maj 14:45
monika: co znowu

2 maj 14:47
2 maj 14:52
uhu: Tak jak napisał asd
2 maj 15:01