2 maj 14:29
Joanna: Pomocy
2 maj 14:33
uhu: To równanie okręgu o środku S(0,1) i r=4
2 maj 14:35
Joanna: Ale po co on został policzony?
2 maj 14:35
Joanna: Skoro albo można podstawić y = ax − 1 pod całe równanie okręgu i otrzymamy to samo w 10
linijkach, albo policzyć odległość co też jest krótkie. To jakiś zawiły sposób.
2 maj 14:37
asd: Można równie dobrze było napisać, że D ma współrzędne (x , (x+2)
2+(y−3)
2=4) ale wcale by to
nie uproscilo
2 maj 14:39
asd: Pozatym, D nalezy do okregu, a ty chcesz podstawic D pod prosta, ktorej rownania nie mamy.
2 maj 14:40
Joanna:
2 maj 14:42
Joanna:
(x + 2)
2 + (y −3)
2 = 4
Prosta: y = ax − 1
x
2 + 4x + 4 + (ax − 4)
2 = 4
x
2 + 4x + 4 + a
x2 − 8ax + 16 = 4
a
2x
2 + x
2 + 4x − 8ax + 16 = 0
(1 + a
2)x
2 + (4 − 8a)x + 16 = 0
Δ liczymy i otrzymujemy a
2 maj 14:45