Objętość stozka
Aneczka: Oblicz objetość stożka wiedząc, że jego powierzchnię boczną stanowi 3/4 wycinka koła o
promieniu 12cm.
26 lut 15:38
Zbyszek vel AtrurDitu: To wszystkie informacje do tgo zadania? Czy może jest podane pole wycinka albo cokolwiek?
26 lut 15:52
Aneczka: Wszystko. Nie ma nic więcej.
26 lut 15:55
Zbyszek vel AtrurDitu: Pole powierzchni koła= π*r2=144π cm2
Pole powierzchni bocznej= 3/4*144=108π cm2
Pole boczne=π*r*l=12π*l=108 to l=108/12=9
gdzie l to długość tworzącej (zerknij na obrazek w zakładce stereometria-ostrsłupy)
Obliczam wysokość stożka z pitagorasa:
H2+r2=l2 gdzie H to wysokość stożka
H2=63 H=√63=√9*7=3√7
V=1/3*π*r2*H=144√7π cm3
26 lut 16:11
Eta:
Wszystko jest podane!
Wiec tak:
πR2 --- pole koła o prom R=12 cm
πrl ---- pole boczne stożka gdzie l = 12 cm r --- prom. podst. st.
czyli 12πr = (3/4) * 144π
to r = 9 cm --- promień podst . st.
z tw. Pitagorasa wyliczymy H--- stożka
H2 = l2 - r2 to H2 = 144 - 81 to H2 = 63
to H= 3√7 cm
więc V = (1/3) * πr2 *H
V = ( 1/3)* π* 81 * 3√7
V = 81√7 π cm3
26 lut 16:19
Eta: Zbyszku? i kto dobrze policzył V ?

Sprawdź !
bo r = 9 a nie 12 bo R=12
26 lut 16:22
Aneczka: dziekuję bardzo za pomoc.
26 lut 16:24
Eta: Aneczko !...mój wynik jest poprawny!
Zbyszek się pomylił
26 lut 16:26
Zbyszek vel AtrurDitu: Ale plame dałem....
26 lut 16:28
Zbyszek vel AtrurDitu: Ale dla upewnienia!...

Masz może Aniu wynik z książki bądź coś w tym stylu?
26 lut 16:29
Zbyszek vel AtrurDitu: Mam dla Ciebie zadanie Eta! Proszę o pomoc

krzysiekk: Obliczyć liczbę możliwych
kombinacji że z 2, 5, 10 zł otrzymać 100 zł
26 lut 16:30