Rozwiaz nierownosc trygonometryczna
asd: 2cos2x+sinx>1 gdzie x należy do <0;2pi)
Doszedłem do sinx(2sinx−1)<1
i teraz nie wiem jak to rozpisać, bo nie pamiętam, czy znaki się zmieniają? Proszę o pomoc
2 maj 14:01
;): 1 przenieś najpierw na lewą stronę a potem działaj
2 maj 14:05
SzymeQ: Robisz tak, trochę uproszczę i dam ci wskazówkę bo chcę swoje dokończyć

2cos
2x+sinx>1
2cos
2x+sinx−1>0
2(1−sin
2x)+sinx−1>0
2−2sin
2x+sinx−1>0
−2sin
2x+sinx +1>0
Można zmienną zastosować, albo od razu Δ liczysz itd.
2 maj 14:07
asd: wyszlo mi
sinx > − {u}{1}{2} i sinx < 1
2 maj 14:14
asd: sinx > − 12 i sinx < 1
2 maj 14:15
asd: co dalej mam zrobić? narysować te przedziały czy co ?
2 maj 14:19
SzymeQ: Rysujesz wykresy y=sinx, y=1 i y=−1/2
odczytujesz sinx∊(−12;1)
2 maj 14:44
SzymeQ: no i zaznaczasz kółeczkami pustymi wszystko od −
12 do 1 w przedziale od 0 do 2π zapisujesz
zbiory i gotowe
2 maj 14:45