Twierdzenie sinusów i cosinusów.
Sylwia: 1) Wykaż, że w dowolnym równoległoboku suma kwadratów długości przekątnych jest równa
podwojonej sumie kwadratów długości boków.
2) Oblicz cosinus kąta ostrego pomiędzy środkowymi trójkąta prostokątnego równoramiennego,
poprowadzonymi z wierzchołków kątów ostrych.
3) Długości boków trójkąta są trzema kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego. Obwód trójkąta
| | 1 | |
wynosi 21cm, a cosinus największego kąta w tym trójkącie jest równy − |
| . Wyznacz |
| | 10 | |
długości boków tego trójkąta.
2 maj 13:57
uhu:

1. Dwa kolejne kąty w równoległoboku mają razem 180
2. Zastosuj 2x twierdzenie cosinusów
2 maj 14:03
kamis:
x,y − długości boków, x,y ∊ R+
e,f − przekątne
e2 = x2 + y2 − 2xycosα
f2 = x2 + y2 − 2xycos(180 − α) = x2 + y2 + 2xycosα
e2 + f2 = x2 + y2 − 2xycosα + x2 + y2 + 2xycosα = 2x2 + 2y2 = 2(x2 + y2)
2 maj 14:04
Sylwia: Podbijam
2 maj 22:43
elk: chyba się znaki nie zgadzają
6 lis 22:03