ciągi
Tomek: Pomoże ktoś z zadaniem? :
| | 1+2+3+...+2n | |
Ciąg (an) dany jest wzorem an= |
| dla n≥1 |
| | 3n | |
a) Wykaż że ciąg (a
n) jest arytmetyczny
b)Sprawdź, że ciąg (a
1, a
7+2, a
40+22) jest geometryczny
| | n+2n | |
z licznika tego ciągu zrobiłem Sn= |
| |
| | 2 | |
| | n+2n2 | |
później podstawiłem do wzoru ogólnego tego ciągu i mi wyszło an= |
| * 1 3n |
| | 2 | |
| | 1+2n | | 1+2n | |
= |
| a powinno wyjść |
| powie ktoś dlaczego 3 a nie 6? |
| | 6 | | 3 | |
2 maj 13:51
;): | | 1 + 2n | |
Sn = |
| * 2n = 2n2 + n |
| | 2 | |
| | 2n2 + n | | 2n + 1 | |
an = |
| = |
| |
| | 3n | | 3 | |
2 maj 13:56
Tomek: a czemu pomnożyłeś *2n? a nie n?
2 maj 14:04
uhu: Bo tych wyrazów jest 2n a nie n
2 maj 14:05
Tomek: czyli jak jest ostatni wyraz ciągu z "n" to mnożymy sume wyrazów ciągu razy ten ostatni wyraz
ciągu a nie tak jak jest we wzorze razy n?
2 maj 14:13
Tomek: ponaglam pytanie
2 maj 14:37