Funkcja kwadratowa
Ania_xa: Witam, mam problem z takim zdaniem.
Wskaż funkcję kwadratową, której zbiorem wartości jest przedział (−
∞, 3>
Funkcja powinna wyjść: f(x)=−(x−2)
2+3
Robię to tylko do pewnego momentu.
f(x) = −(x
2 − 2*x*2 +2
2)+3 = − (x
2 −4x +4) +3 = −x
2 + 4x −4 +3 = −x
2+4x−1
ix
2+4x−1=0
a=−1 b=4 c=−1
Δ = 16−4 = 12
I nie wiem jak dalej...

Proszę bardzo łopatologicznie − bo chcę zrozumieć.
2 maj 13:51
Tomek: współrzędna wierzchołka "q" powinna wynosić 3 i współczynnik przy x2 powinien być ujemny
2 maj 13:53
Ania_xa: A da się to obliczyć i narysować? Bo nie bardzo wiem skąd to się bierze.
2 maj 13:55
Matt: np
−x2+2x+2=0
2 maj 13:56
Ania_xa: Więc moje obliczenia są złe?
2 maj 13:58
Tomek: parabola ma współrzędne W=(p,q) w tablicach masz wzory na ich wyliczenie. Jeśli współcznynik
kierunkowy a>0 to ramiona paraboli skierowane sa do góry a jeśli a<0 to skierowane są ku
dołowi
2 maj 13:58
Mendoza: q = 3
a = −1
A czy tutaj nie może być obojętnie jaka funkcja spełniająca wyżej dane?
np.
f(x) = −(x)2 + 3
2 maj 14:07
Tomek: Musisz poprostu doprowadzić do postaci kanonicznej funkcji czyli f(x)=a(x−p)2+q
2 maj 14:10
Mendoza: q = 3
a = −1
A czy tutaj nie może być obojętnie jaka funkcja spełniająca wyżej dane?
np.
f(x) = −(x)2 + 3
2 maj 14:13
Tomek: to pewnie jest zadanie testowe dlatego narzucona jest odpowiedź
2 maj 14:19