Obliczyć kombinacje..
krzysiekk: Obliczyć liczbę możliwych kombinacji że z 2, 5, 10 zł otrzymać 100 zł
26 lut 15:33
Zbyszek vel AtrurDitu: 3!=1*2*3=6 Tyle.
26 lut 15:37
krzysiekk: ...yy chyba nie tak
26 lut 15:49
Zbyszek vel AtrurDitu: Jak to nie tak? A Twoim zdaniem jak? Masz trzy liczby po których wymnożeniu otrzymujesz
za każym razem 100. Pytanie jest ile jest kombinacji (kolejności wymnożenia cyfr). Jest
to 3! . Jakie masz wątpliwości?
26 lut 15:55
krzysiekk: może źle zadanie jest sformułowane

.. tzn w tym zadaniu chodzi o to że z ilu 2zł i 5zł
i 10zł można ułożyć 100 zł... i musi występować każda moneta ...
26 lut 16:05
Zbyszek vel AtrurDitu: No tego trudno było się domyślić
26 lut 16:12
Zbyszek vel AtrurDitu: Na ile sposobów można ułożyć monety mając do dyspozycji 2zł,5zł i 10zł. W każdym sposobie
ma się znaleźć prznajmniej jedna wartość (2,5,10). Tak ma brzmieć zadanie?
26 lut 16:20
Zbyszek vel AtrurDitu: ŹLE. Na ile sposobów można ułożyć 100zł mając do dyspozycji 2zł,5zł i 10zł. W każdym
sposobie
ma się znaleźć prznajmniej jedna wartość (2,5,10). Tak ma brzmieć zadanie?
26 lut 16:20
krzysiekk: Na ile sposobów można ułożyć 100zł mając do dyspozycji 2zł, 5zł i 10zł. W każdym sposobie
ma się znaleźć przynajmniej jedna wartość (2,5,10). TAK
26 lut 16:24
Bogdan:
Dzień dobry.
Jeśli każdy z nominałów występuje co najmniej raz, to 10 zł + 5 zł + 2 zł = 17 zł.
Możemy
tę kwotę odjąć od kwoty 100 zł. Pozostaje nam do rozdzielenia 83 zł.
x - liczba monet 2 zł,
y - liczba monet 5 zł,
z - liczba monet 10 zł.
2x + 5y + 10z = 83.
2x + 5y = 83 - 10z.
z € {0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 6, 7}. z nie może być równe 8, bo nie ma monety 3 zł.
Dla z = 7: 2x + 5y = 13 (1 sposób)
y = 1 → x = 4
Dla z = 6: 2x + 5y = 23 (2 sposoby)
y = 1 → x = 9
y = 3 → x = 4
Dla z = 5: 2x + 5y = 33 (3 sposoby)
y = 1 → x = 14
y = 3 → x = 9
y = 5 → x = 4
.....................................................................
Dla z = 4: 2x + 5y = 43 (4 sposoby)
Dla z = 3: 2x + 5y = 53 (5 sposobów)
Dla z = 2: 2x + 5y = 63 (6 sposobów)
Dla z = 1: 2x + 5y = 73 (7 sposobów)
Dla z = 0: 2x + 5y = 83 (8 sposobów)
1 + 2 + ... + 8 = 36
Odp. Jest 36 sposobów otrzymania kwoty 100 zł z monet 2 zł, 5 zł, 10 zł.
26 lut 18:15