Okrąg w trójkącie
Marlena: Chodzi o zadanie 1. Mógłby ktoś wytłumaczyć?
2 maj 12:07
2 maj 12:07
Marlena: hmm
2 maj 12:23
Marlena: plis
2 maj 12:56
kamis:

a − długość boku trójkąta
| | a√3 | |
promień okręgu wpisanego = r = |
| |
| | 6 | |
| | 25a2 | | 3a2 | | 2a√7 | | a√7 | |
|DC| = √ |
| + |
| = |
| = |
| |
| | 36 | | 36 | | 6 | | 3 | |
2 maj 13:13
Marlena: dzięki, ale rysunek to chyba nie do tego zadania
2 maj 13:18
kamis:
2 maj 13:23
Marlena: mm mimo wszystko ciężko mi dostrzec chociażby proporcję r/DB=sin60:(
2 maj 13:29
Michel: figura na niebiesko, to trapez równoramienny, jego górna podstawa to 2r, wyobraź to sobie, i to
powinno wystarczyć. No i wysokość trapezu to będzie r na moją wyobraźnie.
2 maj 18:11