awdawdawda
KOLEGA: Równania kwadratowe
Chciałbym, żebyście sprawdzili mi kilka równań kwadratowych, które właśnie rozwiązuję. Mam
nadzieję, że mogę liczyć na waszą pomoc.
x2−|x|−12=0 WYNIK x=−4 lub x=4
x2+x+|x−2|=7 WYNIK x= −√5 lub x= −1 + √10
Działania będę konsekwentnie dodawał. Nie wiem z jakiej książki są te zadania, więc nie mam
możliwości sprawdzić odpowiedzi. Pod zadaniami jest jedynie "A gdyby sprawdzian był teraz ?" i
kolejne przykłady. Jeżeli ktoś z was ma możliwość podesłania mi wyników do tych zadań i wie
która jest to książka, byłbym wdzięczny.
2 maj 11:54
KOLEGA: 2x2+3|x|−9=0 WYNIK x=32 lub x=−32
2 maj 11:59
KOLEGA: (|x|−3) (2−|x|)=0 WYNIK x∊∅ Wymnożyłem wszystko przez siebie i dopiero obliczałem deltę,
ale powinna być jakaś krótsza droga. Ma ktoś pomysł ?
2 maj 12:05
KOLEGA: Nikt nie potrafi mi pomóc ?
2 maj 12:21
;): Dla x ≥ 0
(x − 3)(2 − x) = 0 Dwa rozwiązania x = 3 i x = 2
dla x < 0
−(x + 3)(x + 2) = 0
dwa rozwiązania x = −3 i x = −2
Wiec są 4 rozwiązania x ∊ {−3,−2,2,3}
2 maj 12:24
KOLEGA: ale przecież jeśli wymnożymy i obliczymy delte to wychodzi ona poniżej zera.
2 maj 12:33
;): Jak Ci wyjdzie Δ < 0 pokaż swoje obliczenia
2 maj 12:51
KOLEGA: najpierw wszystko wymnażam przez siebie wychodzi:
2|x|− |x|2 −6 +3|x|=0
5|x|− x2 −6 =0
−x2+5|x|−6=0
Później przypadki z pierwszego (R+ U {0})
−x2 +5x−6=0
Δ25−25 =1
x1= 5−1=−2 −> nie należy do dziedziny
x2= −3 −> nie należy do dziedziny
z drugiego przypadku
x3=2 −> nie należy do dziedziny
x4=3 −> nie należy do dziedziny
2 maj 13:15
;): Masz postać iloczynową to po co utrudniać sobie życie i wszystko wymnażać? W dodatku jeżeli już
chcesz wszystko przez wszystko wymnażać to sobie sprawdzaj dwa razy
x ≥ 0
−x
2 + 5x − 6 = 0
Δ = 25 − 24 ! błąd nie wiem z czego on wynikał
√Δ = 1
x
1 = 3
x
2 = 2
2 maj 13:23
KOLEGA: W obliczaniu pierwiastka zamiast −5 pisałem 5... a w delcie chyba nie ma błędu. Jeżeli
zamieniłem 5 na −5 to wyniki są dobre. Czy mógłbyś sprawdzić poprzednie równania? Mam jeszcze
sporo pracy dzisiaj..
2 maj 13:28
KOLEGA: |x2 +x −12|−6≥0
x∊<−2;3> Dziwne wyniki mi wychodziły w pierwzym przypadku. Mógłby ktoś to sprawdzić ?
2 maj 13:40
KOLEGA: Jest to chyba Matematyka 1 Poznać zrozumieć Podręcznik. Zakres podstawowy i rozszerzony.
Liceum, technikum albo zbiór. Jeżeli ma ktoś tę książkę w domu, prosiłbym o ze skanowanie
samych wyników do zadań które podałem. Zadanie 1,2,3 i "a gdyby spradzian był teraz".
2 maj 13:45
;): 1o
x∊(−∞,−4>∪<3,∞)
x2 + x − 18 ≥ 0
2o
x∊(−4,3)
x2 + x − 6 ≤ 0
Rozwiązać i tyle
2 maj 13:46
KOLEGA: Mógłbyś napisać jak to obloczyłeś bo mi wyszły inne liczby. a Δ w pierwszym przpadku wychodzi
dziwna. Nie będzie mnie teraz 20 min ale mam nadzieje ze ktos sprawdzi te równania które
napisałem wyżej bo bez nich nie rusze dalej.
2 maj 13:51
;): Ja sam nie wiem czy jeszcze będę
2 maj 13:58
KOLEGA: Jestem. Dalej proszę o pomoc w sprawdzeniu równań które na górze napisałem. Mam problem również
z tym ostatnim. Pomocy!
2 maj 14:40
asd: Napisz raz jeszcze tresc zadania do ktorego potrzebujesz pomocy to zrobie
2 maj 14:42
KOLEGA: Chciałbym, żebyście sprawdzili mi kilka równań kwadratowych, które właśnie rozwiązuję. Mam
nadzieję, że mogę liczyć na waszą pomoc.
x2−|x|−12=0 WYNIK x=−4 lub x=4
x2+x+|x−2|=7 WYNIK x= −√5 lub x= −1 + √10
2x2+3|x|−9=0 WYNIK x=32 lub x=−32
|x2 +x −12|−6≥ tutaj prosiłbym o policzenie kiedy to co jest pod wart. bezwg. jest nieujemne,
potem sprobuje sam.
2 maj 14:48
;): W ostatnim pisałem
dla x∊(−∞,−4>∪<3,∞) jest dodatnie x2 + x − 12
a dla x∊(−4,3) jest ujemne −x2 − x + 12
2 maj 14:53
;): Wszystko dobrze tylko teraz zrób to ostatnie
2 maj 15:04
KOLEGA: więc miałeś racje. Tylko teraz pierwiastki wychodza mi nie równie.
x1= ~ − 4,7 ∊D
x2= ~3,8 ∊D
z 2 przypadku
x1=3 −> nie należy do D
x2= −2 −> należy do dziedziny.
2 maj 15:09
;): Ale z czym miałem racje?
2 maj 15:20
KOLEGA: źle liczyłem kiedy jest nieujemne. Dobrze mi wyszło ? Co mam zrobić jeżeli wychodzi mi tylko x1
w jedym przypadku, a 2 w drugim przypadku.
2 maj 15:25
;): Które zadanie napisz bo nie wiem o które chodzi
2 maj 15:27
KOLEGA: chodzi mi o ostatni przykład
|x2 +x −12|−6≥0
bo reszte sprawdziłeś i są dobrze, tak ?
2 maj 15:29
kook: x2−|x|−12=0 WYNIK x=−4 lub x=4
W tym mi taki sam wynik wyszedł jak tobie.
2 maj 15:35
kook: Natomiast w drugim mam x1 = −√5 a x2 = 1+ √10
2 maj 15:39
KOLEGA: Myślałem, że jeśli sam rozwiąże równania i będę prosił tylko o sprawdzenie, to chętnych będzie
masa.
2 maj 15:59
;): x = −1 + √10 będzie
2 maj 16:00
;): Więc dobrze ma KOLEGA
2 maj 16:01
;): |x2 + x −12| − 6 ≥ 0 i co rozwiązałeś już to?
2 maj 16:02
KOLEGA: napisałem wyżej
x1= ~ − 4,7 ∊D
x2= ~3,8 ∊D
z 2 przypadku
x1=3 −> nie należy do D
x2= −2 −> należy do dziedziny.
Czy dobrze są policzone te pierwiastki ?
2 maj 16:16
;): Tylko że Ty masz tam nierówność
2 maj 16:24
;): Z pierwszego będziesz miał
| | 1 + √73 | | −1 + √73 | |
x∊(−∞,− |
| )∪< |
| ,∞) |
| | 2 | | 2 | |
z drugiego
x
1 = 2
x
2 = −3
x∊<−3,2>
2 maj 16:28
KOLEGA: więc
z pierwszego przypadku x∊(−∞;~4,7> U <~3,8;∞)
z drugiego przypadku mam tylko x2= −2 bo x1 nie należy do dziedziny
z drugiego x∊{−2}
2 maj 16:30
;): x 1 = 2 x2 = −3! źle liczysz miejsca zerowe
2 maj 16:31
KOLEGA: z drugiego
Δ=25
x1= −1−5/:−2= 3
x2= −1+5/−2= −2
2 maj 16:34
;): x2 + x − 6 ≤ 0 Tracę cierpliwość powoli!
2 maj 16:37
;): Na oko widać że miejscami zerowymi bez liczenia jest 2 i −3
2 maj 16:38
KOLEGA: to mam już za sobą. Mam nadzieje ze masz jeszcze czas i cierpliwość żeby mi pomóc. Dzisiaj chce
zrobić same przykłady z f kw, dopiero jutro wezmę się za parametry...
2 maj 16:44
;): To jak będę umiał pomóc to pomogę tylko że ja za chwile też pójdę uczyć się polskiego
2 maj 16:46
KOLEGA: |x−4|+|x|=x2−1 Jak zrobić takie działanie ?
2 maj 16:51
kaśka: x2−|x|−12=0 możecie mi to rozpisać:(
2 maj 16:53
;): 1o x∊(−∞,0)
−x + 4 − x = x2 − 1
2o x∊<0,4)
−x + 4 + x = x2 − 1
3o x∊<4,∞)
x − 4 + x = x2 − 1
I sprawdzaj wyniki z 1o 2o 3o czy spełniają
2 maj 16:54
;): Na górze jest rozpisane więc zerknij
2 maj 16:54
kaśka: 
: W ostatnim pisałem
dla x∊(−
∞,−4>∪<3,
∞) jest dodatnie x2 + x − 12
a dla x∊(−4,3) jest ujemne −x2 − x + 12
o tym mówisz?

ja rozbiłam to na (x
2−x−12=0) i za pomocą delty wyszło mi 4 i −3.. 4 się zgadza, ale to −3
przecież nie pasuje. A jak dojść do tego, żeby wyszło −4 z obliczeń?
2 maj 17:03
kaśka: Jak rozbić ten moduł na dwa etapy? i jak wykluczyć to zbędne −3?
2 maj 17:04
;): x2 − |x| − 12 = 0
Jeżeli o to Ci chodzi to masz dwa warunki
dla x ≥ 0 x2 − x − 12 = 0 z tego wychodzi −3 i 4 czyli 4 spełnia bo x ≥ 0
i dla x < 0 x2 + x − 12 = 0 z tego wychodzi −4 i 3 czyli −4 spełnia bo x < 0
2 maj 17:07
kaśka: Dokładnie o to mi chodziło

Nie mogę sobie wybaczyć, że zapomniałam o tym. Wielkie dzięki
2 maj 17:13
;): Proszę bardzo
2 maj 17:14
KOLEGA: |x2−1| + |x2+1|=2 Jak zrobić to ?
2 maj 17:17
;): |x2 − 1| + x2 + 1 = 2
dla x ∊ (−∞,−1>∪<1,∞) x2 − 1 + x2 + 1 = 2
dla x ∊ (−1,1) −x2 + 1 + x2 + 1 = 2 → tutaj coś zauważyć powinieneś
2 maj 17:20
KOLEGA: Dla każdej liczby rzeczywistej wynik będzie dodatni w x2+1.
2 maj 17:26
KOLEGA: a działanie
|x2+|x|−12|≤0
2 maj 17:26
;): Tak ale w drugim rozwiązaniu mi chodzi o to −x2 + 1 + x2 + 1 = 2
2 maj 17:28
KOLEGA: tzn o co?
2 maj 17:38
;): x2 + |x| − 12 ≤ 0 ⋀ x2 + |x| − 12 ≥ 0
dla x ≥ 0 dla x < 0
x2 + x − 12 ≤ 0 ⋀ x2 − x − 12 ≥ 0
2 maj 17:39
;): −x2 + 1 + x2 + 1 = 2 że powinieneś coś widzieć w tym równaniu
2 maj 17:40
KOLEGA: równanie tożsamościowe ?
2 maj 17:51
;): Tak i dlatego tam będą spełniały wszystkie liczby należące do zbioru x∊(−1,1)
2 maj 17:52
KOLEGA: Wielkie dzięki, jeżeli znajde jeszcze dzisiaj troche czasu to będę się na tym męczył i mam
nadzieję, że sprawdzisz moje obliczenia.
2 maj 18:05
Misia ;) : Wyznacz wszystkie wartisci parametru m, dla których równanie x2 +2mx − 2m +3=0 dwa różne
pierwiastki należące do przedziału (−2,0)
2 maj 21:32
KOLEGA: KOLEJNE RÓWNANIE
|x−4|+|x|=x2−1
1. Przypadek
x∊(−∞;0)
x1= −1+√6 nie należy do Df
x2= −1−√6 należy do Df
2, Przypadek
x∊<0;4)
x1= √5 należy do Df
x2= −√5 nie należy do Df
3. Przypadek
Δ<0 więc x∊∅
Mógłby ktoś to sprawdzić i ewentualnie powiedzieć gdzie jest źle i co ?
2 maj 21:45
KOLEGA: pomoże ktoś ?
2 maj 21:54
M4ciek:
Czemu 3 przypadek to : Δ < 0 , a nie x ∊ <4,+
∞)
2 maj 21:55
KOLEGA: oczywiście przypadek to <4;∞), a w dalszych obliczeniach Δ jest mniejsza od 0 więc nie ma
pierwiasktów. Zapomniałem tego napisać.
2 maj 22:02
M4ciek:
No i podaj odpowiedź bo by się przydała..
2 maj 22:02
KOLEGA: Czyli podsumowując, mam nadzieję,że o to ci chodzi, w przedziale (−∞;0) x= −1− √6; w
przedziale <0;4) x=√5; w przedziale <4;∞) równanie nie ma rozwiązań.
2 maj 22:08
KOLEGA: Prosiłbym o sprawdzenie tamtego, bo już następne czekają w kolejce

.
2 maj 22:18
;): Chwilka za chwile sprawdzę
2 maj 22:21
;): Wszystko w porządku czyli x∊{−1 − √6 , √5}
2 maj 22:24
KOLEGA: ciebie mi tu brakowało

zaraz napisze następne.
2 maj 22:25
KOLEGA: |x−1| + |x+1|=x2
1. x∊(−∞;−1)
x=0 −> nie należy do Df
x=−2 −> należy do Df
2. x∊<−1;1)
x= √2 −> nie należy do Df
x= −√2 −> nie należy do Df
3. x∊<1;∞)
x=0 −> nie należy do Df
x=2 −> należy do Df
Odp. x∊{−2;2}
2 maj 22:28
;): Zgadza się
2 maj 22:32
KOLEGA: 2|x−5| +x2 −2x+3=|3−x|
1. x∊(−∞;3)
Δ<0 więc x∊∅
2. x∊<3;5)
Δ<0 więc x∊∅
3. x∊<5;∞)
x1= −1−√41/2 −> nie należy do Df
x2= −1+√41/2 −> nie należy do Df
Odp. x∊∅
2 maj 22:36
;): W porządku
2 maj 22:40
KOLEGA: |x2−1|+|x2+1|=2
tutaj napiszę co robię krok po kroku, żebyś ewentualnie wskazał braki.
sprawdzam kiedy |x2−1| jest większe lub równe 0. Wykresik
1. x∊(−∞;−1>U<1;∞)
x2−1+x2=1=2
x=−1 −> x∊Df
x=1 −> x∊Df
2. x∊(−1;1)
2=2
równanie tożsamościowe
Odp. x∊R.
Nie wiem czy umiałbym zrobić równianie gdyby druga wartość bewzględna z kwadratem była inna,
ale tym zając bym się chciał ewentualnie poźniej. Najpierw ważniejsze rzeczy.
2 maj 22:41
KOLEGA: Najpierw napisze ci co zrobiłem i ty to sprawdzisz ewentualnie później (może jutro) nowe
rzeczy.
x2−4|x|+3>0
Odp. x∊(−∞;0) U (4;∞)
Następne
x2−2x−3|x+1|−2<0
x∊<5−3√5/2 ; 5+3√5/2}
2 maj 22:44
Jack:
lepiej to popraw kolego... (|x2−1|+|x2+1|=2 )
Widać, że np. dla x=10 wynik będzie znacznie większy niż 2...
2 maj 22:45
;): |x2 − 1| + |x2 + 1| = 2
2o dla x∊(−1,1) zgadzam się że to jest równanie tożsamościowe ale masz dziedzinę z góry
nałożoną więc 2o x będzie należał do przedziału x∊(−1,1)
Końcowy wynik to x∊<−1,1>
2 maj 22:49
;): Witam
Jack
2 maj 22:49
KOLEGA: oczywiście. Następne przykłady napisałem wyżej.
2 maj 22:50
Jack:
Witaj
2 maj 22:52
;): Ale masz tylko algebraicznie rozwiązywać czy możesz też graficznie?
2 maj 22:52
KOLEGA: polecenie brzmi: Rozwiąż równianie.
Ale na lekcji rozwiązywaliśmy takie nierówności algebraicznie.
2 maj 22:54
;): x2 − 4|x| + 3 > 0
1o x ≥ 0 x∊(0,1>∪<3,∞)
2o x < 0 x∊(−∞,−3>∪<−1,0)
x∊(−∞,−3>∪<−1,0)∪(0,1>∪<3,∞)
2 maj 23:00
;): Poszukaj gdzieś błędu u siebie a ja sprawdzę czy na pewno mam dobrze bo mamy w tym inne wyniki
2 maj 23:06
KOLEGA: My na lekcji robiliśmy to chyba troszkę inaczej. Pod wartością bewzględną jest jedynie x.
Więc rozpisuje na 2 przypadku
x2−4x+3>0 dla x∊R+ U {0}
x2+4x+3>0 dla R−
Z pierwszego wyliczam Δ, x1,x2 które należa do dziedzine. Wykresik i wychodzi x∊(−∞;0)U(4;∞)
Pod wartością jest sam x więc x3 jest przeciwny to x1 a x4 jest przeciwny do x2
x3=4 −> nie należy do dziedziny
x4=−1 −> należy do Df
równanie ma być większe od 0 więc miejsce zerowe x4 nie przydaje się.
2 maj 23:09
;): Znowu liczyć nie umiesz miejsc zerowych chyba
2 maj 23:11
;): Graficznie by się to robiło w parę sekund tą nierówność
2 maj 23:12
;):

Widać gdzie jest nad osią OX
2 maj 23:17
KOLEGA: mam to
2 maj 23:25
;): Co masz to?
2 maj 23:26
KOLEGA: Mógłbyś następne sprawdzić ?
x2−2x−3|x+1|−2<0
x∊<5−3√5/2 ; 5+3√5/2>
2 maj 23:26
KOLEGA: znalazłem błąd w poprzednim i poprawiłem− to miałem na myśli.
2 maj 23:27
;): Również mi tyle samo wyszło
2 maj 23:35
KOLEGA: x2+4x+2|x−1|+3>0
x∊∅
2 maj 23:39
;): x2 − 4|x| + 3 > 0
Źle spojrzałem ma być ≥ 0 więc odpowiedź będzie
x∊(−∞,−3)∪(−1,1)∪(3,∞)
2 maj 23:41
;): Ech > 0 tak jest a ja zrobiłem ≥ 0
2 maj 23:43
KOLEGA: wynik w tym równianiu do którego wróciłeś x∊(−∞,−3)∪(−1,1)∪(3,∞)
2 maj 23:46
;): x2 + 4x + 2|x−1| + 3 > 0
Mi wyszło x∊R
2 maj 23:46
;): Wiem bo poprawiłem właśnie ubzdurałem sobie że jest ≥ 0 a było > 0
2 maj 23:47
KOLEGA: 2 przypadki
x∊<1;∞)
x2+4x+2x−2+3
Δ=32
x1= −3−√8 −> nie należy do dziedziny
x2= −3+√8 −> nie należy do dziedziny
2 przypadek
x∊(−∞;1)
x2+4x−2x+3>0
x2+2x+5
Δ<0 x∊∅
2 maj 23:53
;):

Parabola leży w całości nad osią OX mamy nierówność > 0 więc x∊R
2 maj 23:57
;): Rozumiesz skąd się to wzięło?
2 maj 23:57
KOLEGA: Nie wiem za bardzo jak rysujesz te nierówności, a przede wszystkim nie wiem gdzie mam błąd w
tych nieszczęsnych obliczeniach .
2 maj 23:59
;): x
2 + x + 6 > 0 Rozwiąż tą nierówność podaj zbiór x które spełniają tą nierówność
3 maj 00:08
KOLEGA: Czy my mówimy o tym samym równaniu ?

Ja mam na myśli x
2 + 4x + 2|x−1| + 3 > 0
a tam x
2+x+6>0 nigdzie nie wychodzi.
3 maj 00:12
;): x
2 + x + 6 > 0 Chce żebyś je rozwiązał i podał zbiór x które należą do tej nierówności
3 maj 00:15
;): Wtedy będzie Ci łatwiej zrozumieć tamtą nierówność
3 maj 00:16
KOLEGA: x∊(−∞;−3)U(2;∞)
3 maj 00:20
;): Policz jeszcze raz Δ
3 maj 00:22
KOLEGA: Ja już wiem o co ci chodzi, tylko że Δ jest mniejsza od 3 w tym drugim przedziale, a w
pierwszym jest większa i ma pierwiastki, które nie należa do dziedziny i nie moge sobie tego
zobrazować.
3 maj 00:25
;): Ale źle sobie to tłumaczysz ma pierwiastki które nie należą tak ale to jest nierówność a nie
równanie
3 maj 00:27
;): Dam Ci przykład
x2 − x − 12 < 0 i Df jest x∊(−1,∞) Rozwiąż to uwzględniając Df
3 maj 00:29
KOLEGA: jest za późno chyba żebym to teraz zrozumiał. Napisze ci inne równanie żebyś sprawdził a jak
zdąże to i coś nowego, czego kompletnie nie umeim rozwiązać.
3 maj 00:34
KOLEGA: x2+3|x|−4≥0
z jednego przypadku x2=1 −> należy do Df a x1 nie
z 2 przypadku x4 nie należy do Df, a x4=−1 należy.
Co mam w tym przypadku zrobić ?
x∊(−∞;−4>U<1;∞)
3 maj 00:36
;): To jak chcesz

A do której klasy chodzisz liceum?
3 maj 00:38
;): Jest to nierówność więc zapisuję najpierw
dla x ≥ 0
x2 + 3x − 4 ≥ 0
x∊(−∞,−4>∪<1,∞) ⋀ x ≥ 0 ⇒ x∊<1,∞)
dla x < 0
x2 − 3x − 4 ≥ 0
x∊(−∞,−1>∪<4,∞) ⋀ x < 0 ⇒ x∊(−∞,−1>
ostatecznie
x∊(−∞,−1>∪<1,∞)
3 maj 00:42
KOLEGA: 1
3 maj 00:42
Obóz Koncentracyjny: Ładnie ci to pan ; ) tłumaczy
3 maj 00:42
;):
3 maj 00:44
;): I jak rozumiesz już to?
3 maj 00:45
KOLEGA: Jest to pani ,a problem leży w tym, że nie byłem przez ostatni tydzień w szkole i zaległości
się nagromadziły. Nic więcej dzisiaj nie zrozumiem, oczy same mi się zamykają. Dziękuję za
pomoc i ,prawdopodobnie, do zobaczenia jutro.
3 maj 00:49
Obóz Koncentracyjny: ; ) z trygonometrii Pani jest równie dobra

?
3 maj 00:52
;):

Masz taką właśnie funkcję czyli nad osią OX będzie (
∞,−1><1,
∞) domknięty bo nierówność ostra
3 maj 00:54
;): Kto ja pani?

Jestem płci męskiej
3 maj 00:55
;): Ojj nie wiem czy będę jutro bo matura w środę
3 maj 00:56
;): Zależy co by było z tej trygonometrii
3 maj 00:56
KOLEGA: w tym przykładzie to źle dobrałem dziedzinę, dlatego miałem złe wyniki. Czyli: jeśli np. (tak
jak tutaj) z x1,x2,x3,x4 do dziedziny należą jedynie x2 i x4, to moge je zaznaczyć na osi, i
od nich napisać kiedy x∊, żeby było >/< od 0?
3 maj 00:57
Obóz Koncentracyjny: | | π | | π | | 1 | |
to z trygonometrii sin(x+ |
| )sin(x− |
| )= |
| |
| | 6 | | 6 | | 2 | |
3 maj 01:00
;): Najpierw zapisujesz dziedzinę
x2 + 3|x| − 4 ≥ 0
1o x ≥ 0
Później rozwiązujesz nierówność wychodzi
x∊(−∞,−4>∪<1,∞) i teraz sprawdzasz wyniki z dziedziną (−∞,−4> to nam nie siedzi w dziedzinie
więc odrzucamy <1,∞) leży nam w dziedzinie bo x ≥ 0 bierzemy z tego cześć wspólną i mamy
x∊<1,∞)
2o identycznie robisz
3 maj 01:02
KOLEGA: No dobra. Chyba rozumiem. Wracając do wczesniejszego przykładu wychodziło, że Δ<0 i a>0 więc
wykres nad osią x − zgadzam się. Ale w innym przypadku Δbyła >0, więc jej część leżała pod
osią x i miała pierwiastki, które nie należały do Df. Masz pomysł jak mi to wytłumaczyć ?
3 maj 01:05
;): Już robię to zadanko chwilka
3 maj 01:06
Eta:

....... dla "dwukropka"
3 maj 01:08
;): | | √3 | | 1 | | √3 | | 1 | | 1 | |
( |
| sinx + |
| cosx)( |
| sinx − |
| cosx) = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| 3 | | 1 | | 1 | |
| sinx − |
| cos2x = |
| / *4 |
| 4 | | 4 | | 2 | |
3sin
2x + sin
2x = 3
| | √3 | | √3 | |
sinx = |
| ⋁ sinx = − |
| |
| | 2 | | 2 | |
Dokończ
3 maj 01:10
3 maj 01:11
;): Jeżeli mamy równanie i pierwiastki nie należą do dziedziny to je odrzucamy natomiast mając
nierówność sprawdzamy gdzie one się znajdują i badamy czy nierówność leży w naszej
dziedzinie
3 maj 01:13
Obóz Koncentracyjny: Wyjaśnił byś mi tylko pierwszą linijkę ?
3 maj 01:16
;): Dam Ci przykład
x2 + x + 6 > 0
a > 0 i Δ < 0 więc tą nierówność spełniają wszystkie liczby rzeczywiste
x2 + x − 12 ≤ 0 i x ≥ 0
rozwiązaniami nierówności jest przedział <−4,3> ale mamy dziedzinę x ≥ 0 bierzemy cześć wspólną
i otrzymujemy x∊<0,3>
Rozumiesz?
3 maj 01:18
;): sin(x + y) = sinxcosy + sinycosx
3 maj 01:18
;): Obóz Koncentracyjny wzór na sumę
3 maj 01:20
Obóz Koncentracyjny: Usprawiedliwie się tym że jest późno. Tylko że ja nie wiem jak tam ten wzór został zastosowany.
| | √3 | |
Przecież tam są tylko sinusy skąd się wzięło |
| ? |
| | 2 | |
3 maj 01:24
KOLEGA: To co napisałeś już jest dla mnie jasne, tylko nie wiem kiedy i w jaki sposób mam rozróżnić czy
pierwiastki wpływają na nierówność.
3 maj 01:25
;): | | π | | π | |
sinxcos |
| + sin |
| cosx |
| | 6 | | 6 | |
Wiesz już?
3 maj 01:28
;): Pierwiastki nigdy Ci nie wpływają na rozwiązanie nierówności tylko dziedzina Jeżeli nie masz z
góry nałożonej dziedziny to rozwiązujesz zwykła nierówność kwadratową
3 maj 01:30
KOLEGA: Na tamtym przykładzie.
x2+4x+2x−2+3>0 dla x<1;∞)
Δ=32
x1= −3 −√8
x2= −3+√8
Nie mają części wspólnej, a wynik, jak wiesz, musi być dla x∊R. Dlaczego ?
3 maj 01:33
Obóz Koncentracyjny: a a potem się to skraca ?
3 maj 01:37
;): 1o x2 + 6x + 1 > 0 ⋀ x ≥ 1
Δ = 36 − 4
√Δ = 4√2
x1 = −3 − 2√2
x2 = −3 + 2√2
x∊(−∞,−3 − 2√2)∪(−3 + 2√2,∞) ⋀ x ≥ 1 ⇒ x∊<1,∞)
2o x2 + 2x + 5 > 0 ⋀ x < 1
Δ = 1 − 5
Δ < 0 x∊R ⋀ x < 1 ⇒ x∊(−∞,1)
Biorąc sumę 1o i 2o
x∊<1,∞) ⋁ x∊(−∞,1) ⇒ x∊R
3 maj 01:42
;): Ale które się skraca?
3 maj 01:43
;): Jak masz jeszcze jakieś pytania albo ciekawe zadanko to pisz bo za chwilę idę spać
3 maj 01:55
;): Jeżeli nie masz żadnych pytań to idę. Dobranoc
3 maj 02:14
KOLEGA: |x2+|x|−12|≤0
Jak zabrać się za takie równanie ?
3 maj 10:54
KOLEGA:
3 maj 11:34
JaJa: x2 +|x|−12≤0 i x2 +|x|−12≥0 i do tego po dwa przypadki
3 maj 11:42
jojo: Ja bym to zaczął tak jak źle to niech mnie ktoś poprawi
1.x2 + |x| − 12 ≤ 0 i 2.x2 + |x| − 12 ≥ 0
1. x2 + x − 12 ≤ 0 i x2 − x − 12 ≤ 0
2. x2 + x − 12 ≥ 0 lub x2 − x − 12 ≥ 0
3 maj 11:42
JaJa: oczywiscie z def wartosci bezwzglednej czyli dla x≥0 i dla x<0
3 maj 11:44
;): Ja bym to zrobił bardziej na logikę
|x2 + |x| − 12| jest zawsze dodatnie a mamy nierówność ostrą ≤ 0 Więc wystarczy rozwiązać
równanie
x2 + |x| −12 = 0 i to będzie naszym rozwiązaniem
dla x ≥ 0
x2 + x −12 = 0
x1 = 3 x4 = −4 ⋀ x ≥ 0 ⇒ x = 3
dla x < 0
x2 − x −12 = 0
x1 = −3 x2 = 4 ⋀ x < 0 ⇒ x = −3
x∊{−3,3}
3 maj 11:57
;): A jeżeli chcecie tak robić to tak powinno być
dla x ≥ 0 dla x < 0
x2 + x − 12 ≤ 0 ⋁ x2 − x − 12 ≤ 0
⋀ ⋀
x2 + x − 12 ≥ 0 ⋁ x2 − x − 12 ≥ 0
3 maj 12:03
jojo: kurde to znowu nie rozumie kiedy jest i a kiedy lub
3 maj 12:06
;): |x − a| ≤ 0 ⇒ x ≤ a ⋀ x ≥ a
|x − a| ≥ 0 ⇒ x ≥ a ⋁ x ≤ a
3 maj 12:09
jojo: to dlaczego powyżej zapisałeś tak jak zapisałeś

?
3 maj 12:11
jojo: aha w ten sposób to zrobiłeś dobra już wiem a mogłbyś rozwiązać coś takiego albo chociaż
założenia napisać:
3 maj 12:13
jojo: aha w ten sposób to zrobiłeś dobra już wiem a mogłbyś rozwiązać coś takiego albo chociaż
założenia napisać:
3 maj 12:13
;): Zapisałem tak jak powinno być więc nie rozumiem Twojego pytania miałem źle zapisać czy jak?
3 maj 12:13
jojo: aha w ten sposób to zrobiłeś dobra już wiem a mogłbyś rozwiązać coś takiego albo chociaż
założenia napisać:
3 maj 12:13
jojo: kurde nie wiem co sie stalo mogę cie prosić o rozwiązanie tego ?
3 maj 12:16
;): Dziedzina x ≠ 1
| | 2 | | 2 | |
1o |
| < 1 ⋀ 2o |
| > −1 |
| | x − 1 | | x − 1 | |
| 2 − x + 1 | |
| < 0 /(x − 1)2 |
| x − 1 | |
(−x + 3)(x − 1) < 0
(x − 3)(x − 1) > 0 ⇒ x∊(−
∞,1)∪(3,
∞)
2
o
(x + 1)(x − 1) > 0 ⇒ x∊(−
∞,−1)∪(1,
∞)
1
o ∩ 2
o
Ostatecznie x∊(−
∞,−1)∪(3,
∞)
3 maj 12:24
;): Masz odpowiedzi do tego
3 maj 12:25
jojo: o jasny pierun zapomniałem że przy nierównościach mnoży się razy kwadrat mianownika. BTW dzięki
za pomoc
3 maj 12:29
;): Na zdrowie. Dobra idę. Może ale może będę później
3 maj 12:32
KOLEGA: Nie rozumiem za bardzo tego równania. Zawsze będę musiał rozpatrywać aż 4 przypadki? Ponadto
jeśli podstawie 0, to wynik też będzie dobry.
3 maj 13:53