Funkcja
Nie jestem mądry: Dana jest prosta l o równaniu y= (2 sin
2α + 1)x +1
a) Wyznacz parametr α tak aby ta prosta była prostopadła do prostej k o równaniu
y = −
12x +6
No to zapisałem warunek prostopadłości :
2sin
2α+1=2
2sin
2α=1
sin
2α=
12
| | √2 | | √2 | |
sinα= |
| i sinα= − |
|
|
| | 2 | | 2 | |
Ale mam problem z dalszym zapisaniem rozwiązania.
Mógłby ktoś zapisać i wytłumaczyć dlaczego taka odpowiedz a nie inna ? Byłbym bardzo wdzięczny
2 maj 11:51
kook: No ale sin √22 jest dla kąta 45 stopni wiec to chyba koniec, alfa = 45 lub alfa = −45
2 maj 11:57
Nie jestem mądry: Ale czy to się nie zapisuje w ten sposób:
α= π4 + 2kπ i tp ?
2 maj 12:03
kook: Hmm w tym wypadku moim zdaniem nie choć żaden ze mnie autorytet

Może ktoś inny sie wypowie?
2 maj 12:07
;): Dobrze musisz zapisać tak jak powiedziałeś
2 maj 12:13
Nie jestem mądry: Ale będzie chyba więcej odpowiedzi niż jedna...
Jakbyś mógł zapisać i wytłumaczyć...
2 maj 12:19
Grześ: jak zapiszesz w formie sumy dwóch rozwiązań, to potem mozna zauważyć, że mozna je jednak
zapisać w postaci jednego wyrażenia

Łatwo zauważysz to na rysunku funkcji sinus, że rozwiązania powtarzają się co 90 stopni, czyli
2 maj 12:26
;): | | √2 | | √2 | | π | |
Zapisałem cały przedział masz |
| i − |
| czyli okres będziesz miał tutaj |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
2 maj 12:27
;): Dokładnie zgadzam się z
Grzesiem
2 maj 12:28
Nie jestem mądry: No to dzięki
2 maj 12:31