pytanie
tn: czy prawdziwe jest następujące wyrażenie:
2√a4 + b4 ≥ 0 /2
a4 + b4 ≥ 0
gdzie a i b ∊ R
czy to jest poprawne − czy nie powinienem zastosować wartości bezwzględnej?
2 maj 11:42
Kejt: masz parzyste potęgi, które "eliminują" liczbę ujemną..i w dodatku masz dodawanie pomiędzy
wyrazami..
2 maj 11:43
tn: a zatem jest poprawnie − > tak przypuszczałem, ale musiałem się upewnić,
jeśli zaś byłoby że a,b ∊R
i pierwiastek nieparzystego stopnia, po podniesieniu do nieparzystej potęgi (tej samej) byłaby
wartość bezwzględna
ale mam jescze jedną watpliwosc
√((x−1)2 = |x−1| → dlaczego wartość bezwzględna skoro wyrazenie podniesione do kwadratu na
pewno nie będzie ujemne?
2 maj 11:48
Kejt: no właśnie używasz wartości bezwzględnej żeby nie było ujemne
2 maj 11:50
tn: dobrze a jeśli pierwiastek nieparzystego stopnia a w nim wyrażenie podniesione do potęgi tej
samej co stopień pierwiastka?
2 maj 12:38
Kejt: jeśli będzie:
3√(a−b)3=a−b
2√(a−b)2=|a−b|
2√(a+b)2=|a+b|
2√(a2+b2)2=a2+b2
o to chodziło?
2 maj 12:59
tn: wielkie dzięki
2 maj 13:32