Funkcja trygonometryczna
Nie jestem mądry: | | 5 | | π | | 3 | | 3π | |
Wiadomo że sinx= |
| i x∊( |
| ,π) oraz tg y = |
| i y∊(π, |
| )
|
| | 13 | | 2 | | 4 | | 2 | |
Oblicz sin(x−y )
Prawie rozwiązałem ale utknąłem w miejscu:
Obliczyłem że sin( x−y )= −
413cosy
I nie wiem co dalej ... Pomoże ktoś ?
2 maj 11:17
coto: najpierw musisz polcizyc wszystko co bedzie ci potrzebne, czyli sinus i cosinus y robiac uklad
rownan gdzie jednym rownaniem bedzie jedynka trygoonometryczna, natomiast drugim sin/cos = tg
w ten sposob masz sin i cos y a by uzyskac cos x wystarczy juz sama jedynka z podstawieniem
sinusa podanego w polecniu, a potem to juz tylko mnozenie i odejmowanie
2 maj 11:33
Nie jestem mądry: Dobra .
tg y=
34 sin x=
513 ⇒ cos x =
1213
| siny | | 3 | | 3 | |
| = |
| ⇒ sin y = |
| cosy
|
| cosy | | 4 | | 4 | |
| | 5 | | 9 | |
si(x−y)= sinxcosy − cosxsiny=513cosy− 1213*34cosy= |
| cosy− |
| cosy=
|
| | 13 | | 13 | |
| | 4 | |
=− |
| cosy...i nie wiem co dalej  |
| | 13 | |
2 maj 11:34
coto: tg y = 3/4 wiec
| siny | | 3 | |
| = |
| mnozymy przez cosy by wyznaczyc sin ktory wykorzystamy do podstawienia |
| cosy | | 4 | |
sin
2y + cos
2y = 1
25cos
2y = 16
| | 16 | |
cos2y = |
| pierwiastkujemy |
| | 25 | |
| | 4 | | 4 | |
cosy = |
| lub − |
| y nalezy do cwiartki trzeciej więc cosinus bedzie mial wartsc |
| | 5 | | 5 | |
ujemna
potem wykorzystujac to wyznaczamy sinusa z jedynki i mamy juz gotowa wartosc do podstawienia,
wiec nie mamy problemu z niewiadoma cosy poniewaz wyznaczamy ja zanim zabierzemy sie do wzoru
na sinus roznicy katow
2 maj 11:45
coto: pierwsze cztery rownania skladaja sie w dwa uklady

dalej juz lecimy tylko drugim rownaniem
2 maj 11:47
Nie jestem mądry: Dzięki
2 maj 11:54