PRZEKSZTAŁCENIE
'AjnsztaJn':D: cześc , mam problem z tym przekształceniem : (4x
2−9)= 4(x
2− 9/4) . Dlaczego nie moze byc
4(x−3)(x+3)

może ktoś mi pomoże?
2 maj 11:08
ICSP: 4x2−9 = (2x)2 − 32 = (2x−3)(2x+3)
2 maj 11:09
Kejt: mogłabyś to tak rozłożyć gdyby 4 była przed nawiasem..a nie w nim.
2 maj 11:09
'AjnsztaJn':D: no tak

4(x−3)(x+3)= 4(x
2−9)= 4x
2−36 ... takie małe szczegóły, a. jak wiele znaczą

;ja
najpierw 'wyciagnęłam' przed nawias 4..a potem wzór skr. mnożenia....lol..czyli....ta 9 mnie
zmyliła, bo kusiła na ten wzór^^ dziękuje!
2 maj 11:33