Wielomian
Nie jestem mądry: Dany jest wielomian W(x) = x3−x2−mx+12.
a) Wyznacz pierwiastki wielomianu jeśli wiadomo że jednym z nich jest liczba ( −3 ).
b) Dla wyznaczonej liczby m rozwiąż nierówność W(x) > o
Wyznaczyłem m=8 ale co dalej ? Przy rozkładzie na czynniki zawsze mi wychodzi jakaś reszta ..
2 maj 10:49
kook: Mnie m wyszlo 2
2 maj 10:53
kook: A nie faktycznie 8 pomylilem sie
2 maj 10:56
Nie jestem mądry:
W(−3)= (−3)3 − (−3)2 −m(−3) + 12
−27−9+ 3m +12=0
3m=24
m=8
2 maj 10:58
kook: Ale przy dzieleniu przez (x+3) wychodzi dobrze bez reszty x2 − 4x + 4
2 maj 10:59
Nie jestem mądry: No faktycznie

Chyba za bardzo senny byłem bo w nocy to robiłem
2 maj 11:01
luk18: Nie... Nie wychodzi reszta, najwidoczniej gdzieś popełniasz błąd.
Mi wyszło W(x)=(x+3)(x−2)2
czyli teraz normalnie robisz podpunkt b
2 maj 11:01
Nie jestem mądry: Dzięki kolego
2 maj 11:02