?
elo: Gąsienica pełza po pniu lipy. W nocy posuwa się o 4 m do góry, a w dzień opuszcza się 2 m w
dół. Czwartej nocy gąsienica dotarła na wierzchołek drzewa. Jaka jest wysokość lipy?
2 maj 10:46
Kejt: 16m?
2 maj 11:08
Kejt: ups.. jednak nie.
8m.
2 maj 11:10
ICSP: a nie bo 10

2 maj 11:11
Kejt: taa..kto da więcej?
2 maj 11:16
ICSP: już więcej nie

2 maj 11:16
Kejt: a może jednak? może podczas wspinaczki gąsienicy ktoś ściął kawał drzewa i miała mniej do
przejścia?
2 maj 11:20
ICSP: a może po prostu jak się wspięła w nocy to już nie odejmujemy tych dwóch metrów?
2 maj 11:20
Kejt: niee.. to jest podpucha..taki haczyk w zadaniu.
2 maj 11:23
ICSP: Czyli dotarła na szczyt drzewa schodząc w dół?
2 maj 11:24
Kejt: właśnie.
2 maj 11:24
Sylwia: 8 m
2 maj 11:25
ICSP: na to bym nie wpadł


Skoro tak to rzeczywiście drzewo ma 8m.
2 maj 11:25
Kejt: no. czyli mam rację
2 maj 11:26
julaaaa: Ona każdej nocy pokonywała 4 przy czym w dzień traciła 2. To chyba tak jakby iść trzy kroki do
przodu jeden do tyłu. W końcu kiedyś gdzieś dojdziemy nie

ja jestem matoł z matmy więc w
sumie tylko tak se gadam
2 maj 11:27
Kejt: a tak w ogóle to tę gąsienicę na pewno już by zjadł jakiś ptak..więc może dotarła na szczyt w
jego brzuchu..
2 maj 11:28
ICSP: gdyby zjadłby ją ptak to by dotarła na szczyt w ciągu 1m a nie w ciągu 4 dni.
2 maj 11:29
Kejt: w ciągu jednego metra?
2 maj 11:30
ICSP: 1min
2 maj 11:31
ICSP: nie czepiaj się. Każdemu się zdarza.
2 maj 11:31
ICSP: to jak przyznasz mi rację z tymi 10m?
2 maj 11:33
Kejt: "nie czepiaj się" napisał ICSP
2 maj 11:34
Kejt: tak, tak. już dawno Ci przyznałam.. tak się tylko droczę.
2 maj 11:34
ICSP: zauważyłem

Tylko troszkę Sylwię chyba zmyliliśmy
2 maj 11:35
'AjnsztaJn':D:
noc−> 4 m w góre
dzień−> 2 m w dół
x −>dł. trasy/drzewa
1 dzień: 4−2 [m]
2 dzień: 4−2 [m]
3 dzień: 4−2 [m]
4 dzień: 4−2 [m]
4(4−2)=x
16−8=x
8=x
Odp: Długośc lipy ma 8 metrów.
2 maj 11:45
Kejt: zaczęła od nocy, a nie dnia.
więc:
I noc 4m
I dzień −2m
II noc 4m
II dzień −2m
III noc 4m
III dzień −2m
IV noc 4m gąsienica dociera na szczyt..
zsumujmy:
4−2+4−2+4−2+4=2+2+2+4=10m
2 maj 11:48
Sylwia : A skąd wiemy że zaczęła od nocy?

wiemy tylko kiedy ile metrów pokonuje a nie kiedy zaczęła

chociaż w sumie jakby zaczęła w dzień od spuszczania to by doła zaliczyła
2 maj 11:53
Tola: 4x4m−3x2m=16m−6m=10m
Lipa ma 10m
11 gru 20:39