Koniec odcinka
kook: Czesc, da sie jakoś obliczyć koniec odcinka mając jego początek, dlugość i wzor prostej na
ktorej zawiera się ten odcinek?
Mam punkt A(2, 4), dlugość 3√10 i prosta y=−3x +10
2 maj 10:42
Mateusz: Podstawić to wszystko pod wzór na Długość odcinka o końcach w 2 punktach?
Nie znasz Xb i Yb ale podstawiając wzór prostej pod Yb zostaniesz już tylko z jedna
niewiadomą. Ja bym się tak za to zabrał...
2 maj 10:48
kook: Tez tak probowalem ale nie szlo tego wyliczyć przynajmniej ja sie pogubiłem
2 maj 10:49
Mateusz: 3
√10 =
√(x−2)2+(−3x+10−4)2)
3
√10 =
√(x−2)2+(6−3x)2) | wzory skróconego mnożenia
3
√10 =
√x2−4x+4+36−36x+9x2
3
√10 =
√10x2−40x+40 |
2
x
2−4x−5=0
x
1 = −1 x
2 = 5
jeśli jest dobrze to podstaw do wzoru prostej i masz Y
2 maj 10:58
kook: Dobrze wyszło dzięki bardzo, źle to robiłem
2 maj 11:01