kwadrat
Agnieszka: n2 + n = 2
ile wynosi n
2 maj 10:31
Mateusz: n2+n−2=0 <− równanie kwadratowe...
n=−2
n=1
2 maj 10:34
Agnieszka: ale jak?
2 maj 10:35
2 maj 10:39
Mateusz: n
1=−2 < literówka
2 maj 10:40
Nie jestem mądry: Wyliczasz deltę :
Δ= b
2−4ac=1+8=9
√Δ=3
| | −b−√Δ | | −1−3 | |
n1= |
| = |
| = −2
|
| | 2a | | 2 | |
| | −b+√Δ | | −1+3 | |
n2= |
| = |
| = 1 |
| | 2a | | 2 | |
2 maj 10:40
luk18: No są wzory, wyliczasz deltę a potem n1 i n2
2 maj 10:40
Agnieszka: a jest jakaś metoda bez wzorów?
2 maj 10:41
Vax: Tak, możesz zauważyć, że n2+n−2 = (n+2)(n−1)
2 maj 10:42