Funkcje trygonometryczne
luk18: Trudne zadanie
Podaj najmniejszą i największą wartość funkcji f(x)=√3sinx + cosx
Niby wiem jak to zrobić, ale bardziej wiem niż rozumiem, jest ktoś kto umie i rozumie? Jeśli
tak to prosiłbym o wyjaśnienie
2 maj 10:23
luk18: Znajdzie się ktoś?
2 maj 10:42
Vax: Warto zapamiętać, że jeżeli mamy funkcję:
f(x) = Asinα + Bcosα
To zbiór wartości można bardzo szybko policzyć korzystając z tego, że:
−
√A2+B2 ≤ f(x) ≤
√A2+B2
W naszym przypadku podstawiamy i mamy:
−2 ≤ f(x) ≤ 2
Czyli najmniejsza wartość funkcji wynosi −2 a największa 2. Oczywiście jak mamy policzyć zbiór
wartości f(x) = Asinα + Bcosα + C to liczymy na początku bez C, a później do wyniku dodajemy
nasze C, w końcu jest to przesunięcie danej funkcji na osi OY

Pozdrawiam!
2 maj 10:47
luk18: To jest taki wzór...? Mi pokazano inaczej to zadanie, ale chyba ten sposób jest jaśniejszy dla
mnie... Po prostu wzór do zakucia i tyle, dzięki
2 maj 10:51
2 maj 10:59
M4ciek:
2 maj 15:44
ancymon: pewnie trzeba, pierwszy raz coś takiego na oczy widze

niemniej jednak wychodziłoby na to, że
wszystko się zgadza
2 maj 15:58
M4ciek: Podbijam
2 maj 16:00
ancymon: Vax udowodnij ten wzór proszę
2 maj 16:04
wolfy: Vax zawsze znajdujesz jakieś wyszukane metody do rozwiązywania zadań ? ^^ Większość tych
"sposobów" jest na poziomie akademickim − szacun dla ciebie jeśli znasz je na pamieć
2 maj 16:11
Eta:
Można też tak

sinα*cosβ + cosα*sinβ= sin( α+β)
| | √3 | | 1 | | π | | π | |
2( |
| *sinx + |
| *cosx)= 2( sinx*cos |
| + sin |
| *cosx=
|
| | 2 | | 2 | | 6 | | 6 | |
ZW= < −2, 2>
f(x)
{min}= −2 , f(x)
max= 2
2 maj 16:12
ancymon: no tak, tak właśnie sie powinno rozwiazac na poziomie szkoly sredniej, jednak bardzo ciekawi
mnie ten sposob Vaxa ^^
2 maj 16:46
M4ciek:
No ten sposób o wiele bardziej zrozumiały
2 maj 16:46
Vax: Przepraszam, że tak długo, ale nie zauważyłem wcześniej tych postów, podane przeze mnie
nierówności można udowodnić w ten sposób, mamy pokazać:
−
√A2+B2 ≤ Asinα+Bcosα ≤
√A2+B2
Zauważmy, że:
| | A | | B | |
Asinα+Bcosα = √A2+B2 * ( |
| sinα + |
| cosα) |
| | √A2+B2 | | √A2+B2 | |
Niech teraz β będzie takim kątem, że:
| | B | | A | |
sinβ = |
| oraz cosβ = |
| |
| | √A2+B2 | | √A2+B2 | |
Wówczas przekształcając dalej mamy:
| | A | | B | |
√A2+B2 * ( |
| sinα + |
| cosα) = √A2+B2 * (sinαcosβ+sinβcosα) = |
| | √A2+B2 | | √A2+B2 | |
√A2+B2 * sin(α+β)
Mamy dowieść, że:
−
√A2+B2 ≤
√A2+B2 * sin(α+β) ≤
√A2+B2
Ale teraz to już jest oczywiste, ponieważ zbiór wartości sin(α+β) wynosi <−1 ; 1>, 1 nierówność
jest równością dla sin(α+β)=−1 a druga dla sin(α+β)=1
Pozdrawiam.
12 maj 17:30