matematykaszkolna.pl
Funkcje trygonometryczne luk18: Trudne zadanie Podaj najmniejszą i największą wartość funkcji f(x)=3sinx + cosx Niby wiem jak to zrobić, ale bardziej wiem niż rozumiem, jest ktoś kto umie i rozumie? Jeśli tak to prosiłbym o wyjaśnienie
2 maj 10:23
luk18: Znajdzie się ktoś?
2 maj 10:42
Vax: Warto zapamiętać, że jeżeli mamy funkcję: f(x) = Asinα + Bcosα To zbiór wartości można bardzo szybko policzyć korzystając z tego, że: −A2+B2 ≤ f(x) ≤ A2+B2 W naszym przypadku podstawiamy i mamy: −2 ≤ f(x) ≤ 2 Czyli najmniejsza wartość funkcji wynosi −2 a największa 2. Oczywiście jak mamy policzyć zbiór wartości f(x) = Asinα + Bcosα + C to liczymy na początku bez C, a później do wyniku dodajemy nasze C, w końcu jest to przesunięcie danej funkcji na osi OY emotka Pozdrawiam!
2 maj 10:47
luk18: To jest taki wzór...? Mi pokazano inaczej to zadanie, ale chyba ten sposób jest jaśniejszy dla mnie... Po prostu wzór do zakucia i tyle, dziękiemotka
2 maj 10:51
M4ciek: Czy ten wzór trzeba jakoś udowadniać czy coś Dobry jest emotka
2 maj 10:59
M4ciek: emotka
2 maj 15:44
ancymon: pewnie trzeba, pierwszy raz coś takiego na oczy widze niemniej jednak wychodziłoby na to, że wszystko się zgadza
2 maj 15:58
M4ciek: Podbijam emotka
2 maj 16:00
ancymon: Vax udowodnij ten wzór proszę emotka
2 maj 16:04
wolfy: Vax zawsze znajdujesz jakieś wyszukane metody do rozwiązywania zadań ? ^^ Większość tych "sposobów" jest na poziomie akademickim − szacun dla ciebie jeśli znasz je na pamieć emotka
2 maj 16:11
Eta: Można też takemotka sinα*cosβ + cosα*sinβ= sin( α+β)
 3 1 π π 
2(

*sinx +

*cosx)= 2( sinx*cos

+ sin

*cosx=
 2 2 6 6 
 π 
=2sin( x +

)
 6 
ZW= < −2, 2> f(x) {min}= −2 , f(x) max= 2 emotka
2 maj 16:12
ancymon: no tak, tak właśnie sie powinno rozwiazac na poziomie szkoly sredniej, jednak bardzo ciekawi mnie ten sposob Vaxa ^^
2 maj 16:46
M4ciek: No ten sposób o wiele bardziej zrozumiały emotka
2 maj 16:46
Vax: Przepraszam, że tak długo, ale nie zauważyłem wcześniej tych postów, podane przeze mnie nierówności można udowodnić w ten sposób, mamy pokazać: −A2+B2 ≤ Asinα+Bcosα ≤ A2+B2 Zauważmy, że:
 A B 
Asinα+Bcosα = A2+B2 * (

sinα +

cosα)
 A2+B2 A2+B2 
Niech teraz β będzie takim kątem, że:
 B A 
sinβ =

oraz cosβ =

A2+B2 A2+B2 
Wówczas przekształcając dalej mamy:
 A B 
A2+B2 * (

sinα +

cosα) = A2+B2 * (sinαcosβ+sinβcosα) =
 A2+B2 A2+B2 
A2+B2 * sin(α+β) Mamy dowieść, że: −A2+B2A2+B2 * sin(α+β) ≤ A2+B2 Ale teraz to już jest oczywiste, ponieważ zbiór wartości sin(α+β) wynosi <−1 ; 1>, 1 nierówność jest równością dla sin(α+β)=−1 a druga dla sin(α+β)=1 Pozdrawiam.
12 maj 17:30